LCHF-metoden
mina föräldrar kör den dieten just nu.
om den funkar så ska jag börja på veglchf. :D
För att komma med lite information som kan vara intressant för er som följer LCHF eller är intresserade av att börja (jag diskuterar gärna detta eftersom jag och många andra äter så gott som motsatsen till vad ni äter utan något som helst av de problem som ni kastar över kolhydrater):
Mina matvanor:
- Jag äter drygt 5kg frukt per dag (med lite bladgrönsaker och nötter/frön som komplement, men de är irrelevanta för detta).
- Vilka ger drygt 4000 kalorier.
- Varav drygt 1000g kolhydrater.
- Varav drygt 500g socker (huvudsakligen glukos och fruktos).
(ungefärlig kaloriratio: 80% från kolhydrater, 10% från protein, 10% från fett)
FAQ angående detta (jag begär inte att ni läser allt, jag vill bara slippa att frågor ställs om och om igen -.-):
* Gör kolhydrater (i mitt fall från frukt) en fet?
-> Nej, det finns många exempel på motsatsen. Personligen ligger mitt BMI på runt 19, jag är 188cm lång och väger mellan 65-70kg. Nej, min låga vikt beror definitivt inte på underätande.
* Kan man tappa vikt på kolhydrater?
-> Jag har gått ner 8kg sen jag blev frukterian, dryga 5kg gick jag ner första veckan (vilket bevisar att det inte kan ha varit varken fett eller muskler; det är mer troligt att det var vattenvikt eftersom jag inte längre äter salt). Jag har som atlet även noggrannt övervakat det hela för att se till att det inte är muskler, och faktumet att jag känner mig och bevisligen är starkare nu än innan visar att jag inte har tappat muskler. Innan jag blev frukterian hade jag dessutom tappat 8-10kg som vegetarian/vegan/makrobiotiker (alla på vilka jag åt stora mängder kolhydrater - framförallt stärkelse - men långt ifrån lika mycket socker som nu).
* Kan man bygga muskler på så lite protein?
-> Jag bygger muskler dubbelt så snabbt nu som jag gjorde innan (värt att notera är dock att jag inte är någon bodybuilder, utan en medeldistanslöpare - därav min vikt). Varför är helt enkelt för att jag återhämtar mig dubbelt så snabbt samt har flera gånger mer energi (eftersom jag tillför min kropp näringen den behöver i sin simplaste form), vilket ser till att jag kan träna dubbelt så ofta som alla andra.
* Hur får man i sig X från frukt/bladgrönsaker/nötter/frön?
-> http://www.emocore.se/?sida=blogg&read=186090
* Åker inte ens blodsocker bergochdalbana om man äter ett halvt kilo socker om dagen?
-> Nej, varför är helt enkelt för att de flesta frukterna har lägre GI och GL än de så kallade "långsamma kolhydraterna" (ris, potatis, pasta, bröd - även många av dess "grova" varianter). Var man får sina kolhydrater ifrån är väldigt relevant, att sleva i sig rent socker ger inte samma respons som att äta motsvarande mängd från hel, fiberrik frukt.
* Riskerar man inte diabetes om man äter så mycket kolhydrater/socker?
-> Kroppen klarar av att ta hand om så gott som oändliga mängder socker så länge man får i sig det ifrån hel, fiberrik föda (volymen stoppar en långt innan bukspottskörteln inte orkar med) - problemen uppstår när insulinet inte kan komma åt blodsockret och föra ut det. Fett som färdas igenom blodet - ännu värre det som stannar i blodet i form av åderförfettning - är den huvudsakliga orsaken till detta. En lågfettskost utan något som helst kolesterol försäkrar att man inte får diabetes eller problem med blodsockret på något sätt.
way to kill a thread! ^
Kostcirkelmat funkar bra på friska människor, friska som både psykiskt och fysiskt friska.
Jag har en grej som heter PCO-S som gör mig extremt insulinkänslig och jag fick veta att utan ppiller skulle jag aldrig ha en normal mens (blöder 3-4 gånger om året). Läste om LCHF och efter tre veckor fick jag min första regelbundna mens på 9 år. Jag ser det som att om min kropp mår så pass bra att det funkar, så funkar det för mig.
Jag gick ner nästan 23 kilo på under ett år, för övervikt är en av de fantastiskt roliga bieffekterna av PCO-S, men genom att äta LCHF så bara rann allting av mig. Sen blev jag gravid igen och hormonerna blev CP och jag fick missfall och gick upp tio kilo igen och har inte orkat bry mig sedan dess.
Nu är jag dock back on track igen och ja, för mig är LCHF det bästa som finns.
Pallar inte lägga mig i diskussionerna som förts i den här tråden innan, men är game om vi tar upp det igen... :)
kattboll:
Absolut, sjukdom måste alltid räknas med i ens kostval också. Jag skulle t.ex aldrig rekommendera en diabetiker att äta som jag gör, en längre periods djup vila i kombination med vattenfasta för att ge kroppen en chans att läka ifrån sjukdomsbesvären hade varit bättre att börja med.
Det enda jag ville säga var att kolhydrater i sig inte gör en fet, ger en blodsockerproblem, diabetes osv. Jag ville även visa ett extremexempel som troligen måste vara det värsta sättet man kan äta på enligt LCHF, för att förhoppningsvis skapa lite debatt (vilket det inte gjorde :<). De som jag tidigare har diskuterat med har förklarat det faktum att jag inte är sjukligt överviktig med att jag måste underäta, vilket jag bevisligen inte gör. Frukt och kolhydrater är därför ett intressant ämne värt att diskutera, jag är bara övertygad om att förespråkarna av en lågkolhydratskost måste ha missat någon faktor.
Roligt att det fungerar för dig i alla fall, hur länge har du lidit av dessa problem?
@iTranscend
Jag är lite nördig med kost som är "naturlig" så jag kan uppskatta ditt kostval som frukterian. Jag tror att boven i vårt samhälle framför allt är all den mat späckad med tillsatser och icke naturliga kolhydrater som fuckar upp våra hormoner och balanser i kroppen.
Jag blev av med mensen efter att ha gått ner typ tio kilo med Viktväktarkost, var normalviktig då och hade väl egentligen inga problem med övervikt utan snarare med mitt eget huvud. Men mensen försvann och helt plötsligt så kunde jag inte längre _inte_ äta. Konstant hungrig, sugen och magkatarr mer eller mindre jämt. Diagnosen på PCO-S tog det mig fem år att få, trots att detta är en väldigt vanlig åkomma bland kvinnor. Tillslut fick jag gå till gyn och säga åt dom att specifikt kolla efter PCO-S eftersom jag misstänkte att det var så (tack vare ett helt underbart amerikanskt B-program på TV4-fakta:)
Jag insåg att socker (och när jag skriver socker så menar jag kolhydrater i alla former) var en bov i mitt liv på grund av att jag kunde bli bakfull bara av att äta för mycket pasta och sånt. Bakfyllorna på alkohol var något som förändrades radikalt när jag fick PCO-S:en, vilket inte är så konstigt eftersom framförallt öl är typ flytande bröd. Jag började fundera på om jag kanske hade diabetes eftersom jag var så sockerkänslig, men av en slump började jag läsa om LCHF och som sagt, det tog mig bara några veckor innan min kropp hade balanserat sig igen.
Jag är dock inte helt bekväm med att äta den mängd kött som jag måste äta, är van vid att äta en väldigt varierad kost, men eftersom vegetarisk LCHF är väldigt svår att balansera så får jag i alla fall äta såhär tills jag nått den vikt som mina hormoner vill att jag ska hålla mig på. Det är mer eller mindre omöjligt att bli underviktigt med LCHF, vilket passar mitt lite skeva huvud väldigt bra. ;)
Andra vinster som jag får när jag äter LCHF är att min torra hy blir fin och den extrema värk som jag haft i lederna i högerhanden försvinner.
Kost är någonting högst personligt, och det är konstigt att tänka att alla unika människor med olika livssituationer ska kunna äta en och samma meny.
Förlåt för mig wall of text.. :)
Varför beslöt du dig för att bara äta frukt?
kattboll:
Oroa dig inte för textväggar, jag är likadan i mitt skrivande och älskar att ta del av andras :D.
Intressant att du upplevde bakfyllor av kolhydrater. Jag har faktiskt läst om att de i kroppen kan jäsa till alkohol om man kombinerar dem med svårsmält föda, det kanske var det som orsakade det hela?
Jag ser kostbehov som artspecifika, men sen så måste man ju förstås komma ihåg att man som människa - eftersom praktiskt taget alla börjar livet ohälsosamt - kan dra på sig olika sjukdomar som förhindrar en ifrån att äta denna artspecifika kost. Jag vet inte om det finns några fall där kvinnor har återhämtat sig ifrån sin PCOS, det kanske du vet något mer om?
Jag äter inte bara frukt, men min kost består till så stor del av det (drygt 98% av mina kalorier) att jag väljer att kalla mig för frukterian. Men jag har i alla fall sen ett antal år tillbaka varit intresserad av kost och hälsa, följt vetenskapen och alltid varit intresserad för att prova på nya saker. Jag drogs tidigare mot en vegetarisk kost, eftersom jag upplevde att animalier var den huvudsakliga orsaken till mina hälsoproblem (cystonodulär akne, inflammerad tarm, dagliga, handikappande smärtanfall i magen; kronisk trötthet osv). De blev betydligt bättre när jag blev vegan, men delar av dessa fanns dock kvar. Jag kände mig inte frisk till 100%, så jag letade fortfarande efter "nästa steg".
Jag hittade sedan alla de vetenskapliga argumenten för att äta sin föda rå, vilket ledde mig till att experimentera med rawfood. I och med att jag var så fobisk för socker så började jag bara med att äta mängder av grönsaker, vilket - av uppenbara skäl - såg till att jag fick i mig för lite energi och därav alltid slevade i mig tahini och en massa annan fet mat om nätterna för att få ner mina kalorier. Jag mådde dock skit oavsett hur jag lade upp detta, så jag valde därför att göra som alla andra som lyckats med rawfood och följa ett lågfettsprogram (i mitt fall 80/10/10 där man äter stora mängder söt frukt och späda bladgrönsaker, och lite fet frukt, nötter, frön osv), för vilket argumenten var så starka att jag bara var tvungen att prova det. Alla mina hälsoproblem var sedan historia, och i kombination med det faktum att jag upplever nya positiva hälsoeffekter för varje dag som går så ser jag ingen anledning att fortsätta. Här skriver jag om några exempel på de hälsoeffekter jag lever varje dag till följd av min livsstil (där många är väldigt konstiga och oförväntade):
http://frukterian.blogspot.com/2010/05/varfor-frukterianism-en-lista-over-vad.html
min farsas kompis kör på den där dieten och han har gått ner skitmycket!
Åh! Vad glad jag blir över att läsa blogginlägget, ska ta mig tid att läsa mer i din blogg sen! Mycket av dina hälsovinster är faktiskt typiska för det som människor upplever med LCHF, trots att dessa koster ligger på hela olika håll. Men det är fantastiskt hur stor skillnad mat gör och framför allt hur mycket vi egentligen påverkas av vad vi äter!
Det faktum att vi påverkas negativt är ingenting som generellt märks förrän man lägger om sin kost och jag tycker att det är missvisande att bara prata om vikt och olika _dödliga_ konsekvenser när man pratar om "rätt" eller "fel" kost! För att ta min PCO-S som ett exempel så skulle varningstexten på kolhydrater vara "För mycket socker kan göra dig infertil" alternativt "De här kolhydraterna kan ge dig ökad hårväxt", eftersom mina hormoner påverkas så hårt av insulinet, som också är ett hormon.
Jag har också väldigt dålig disciplin, därför är det så nimt för mig att utgå från att jag kan äta allting som innehåller 5gr eller mindre kolhydrater per 100gr. Dock så vaktar jag intaget av mjölksocker en hel del för att det är så lätt att få i sig mycket av det, plus att för vissa så är det svårare att gå ner i vikt om man äter mkt av det. Jag äter så lite som möjligt av allting som inte är _rent_ och genom att göra så, så försvinner det mesta som inte är bra för en i vilket fall.
Att räkna på intag av kcal och sånt, det pysslar jag inte med, jag och siffror är inte vänner någonstans. Bryr mig faktiskt inte om att räkna så att intaget hamnar under 20 gr kolhydrater per dag heller, utan jag bara äter så mkt fett som möjligt och så länge jag är mätt så funkar det.
Åh en annan rolig grej för mig är att när jag var gravid, har en dotter på snart fyra år, så samlade jag på mig extremt mycket vatten. Bland annat så fick jag efter graviditeten en storlek större i skor! Efter två månader med LCHF så hade även det vattnet försvunnit och jag fick tillbaka mina 36-37:or i skor! :D
Dricker du alkohol öht? Äter du främst ekologisk frukt? Tänker du någonting på det här med att äta säsongsbetonat?
En av vän kör/körde den här metoden, förlorade 50 kg på 5 månader. Pretty c00l.
att ta bort kolhydrater helt är ju inte för hälsosamt
Citat från MAJOREN
En av vän kör/körde den här metoden, förlorade 50 kg på 5 månader. Pretty c00l.
Verkligen!! :D
Citat från Gordon_Freeman
att ta bort kolhydrater helt är ju inte för hälsosamt
Att ta bort kolhydrater helt är en undergrupp av LCHF som heter fakir och inte någonting som alla inom LCHF håller på med. Men för de som är riktigt sockerberoende kan detta hjälpa till under abstinensperioden, som kan vara riktigt riktigt jävlig. Väldigt få som kör fakir under längre perioder.
kattboll:
Roligt att du känner så! Det är dock lite lustigt att folk uppelever samma hälsofördelar av LCHF, fast en hel del hälsoproblem uppstår faktiskt av kombinationen av stora mängder kolhydrater och fett (blodsockerproblem, diabetes, kronisk trötthet osv). Så visst kan en hel del hälsofördelar likna varandra.
Jag räknade bara på kalorier, mikronutrienter etc i början eftersom jag var intresserad av hur mycket jag faktiskt fick i mig. Nu går jag dock bara på hungerkänslor osv för att veta hur mycket jag behöver äta, min kropp vet ju hur mycket jag behöver.
Jag blev nykterist innan jag ens blev vegetarian, jag har aldrig druckit alkohol, använt tobak eller någon annan drog. Jag äter bara ekologisk frukt, med undantaget där andra bjuder eller om jag vill prova på en ny, exotisk fruktsort. Säsonger följer jag även ja, faktumet är att jag mer eller mindre tvingas till det eftersom jag är student och har en begränsad budget. Det är inte heller särskilt gott med färskvaror ur säsong.
jag är så jävla emot den dieten så det är inte sant.
ät lite av varje & rör på dig istället!
Du måste vara inloggad för att skriva i forumet