LCHF-metoden
Citat från Melot
Diabetes är inte "botbart" på något enkelt sätt. Ska du verkligen lyckas bota det är det stamceller som gäller i många fall. Det man kan göra är att skjuta upp diabetes och kontrollera den ett par år. Men den kommer ofta tillbaka med åldern, förutsatt att det är typ 2 man har. Om du har hittat något magiskt engångspreparat eller operation som du får det att låta så får du gärna posta länk till det.
Det är både kolhydrater och fetter som spelar roll vid diabetes. Långvarig exponering av cellernas GLUT-receptorer för insulin i blodet leder till en avtrubbning av dem och mer insulin krävs för att nå normal effekt. Samtidigt så kommer betacellerna i pancreas att tröttas ut och producera mindre insulin trots förhöjda glukosvärden. Dock förnekar jag inte att ökat fettintag kan ge upphov till förhöjda blodsockervärden. MEN du måste då äta både kolhydrater och fetter, inte enbart fetter.
Ang. din artikel så säger den inte mycket mer än att fett kan medverka till att ge diabetes. Den säger inte på något sätt att kolhydrater kan man strunta i helt och hållet.
När det gäller råd till diabetiker så ska man försöka äta regelbundet. Man kan äta kolhydrater men då är det främst långsamma sådana man ska äta istället för att ta godis. Detta för att hålla blodsockervärdena stabila. När det gäller just fetter (LCHF), hjärtinfarkter och diabetes så är det sant att diabetiker lider av förhöjd risk för att drabbas av hjärtinfarkt eftersom deras blodfetter ofta är över de vanliga. Många tror då att ett högt fettintag automatiskt är dåligt för diabetiker vilket inte nödvändigtvis bör vara sant.
En diet som leder till viktnedgång leder också till en sänkning av blodfetterna. Går man på en LCHF diet och går ner i vikt som diabetiker så kan detta faktiskt minska risken för kärlproblem. Dock bör man tänka på vilken sorts fetter man sätter i sig.
Min egnen åsikt är att helt enkelt äta balanserat och dra ner på kaloriintaget. Energi in = Energi ut, svårare än så är det inte. LCHF kan möjligtvis vara en bra början för att dra ner på kalorierna eftersom fett ger en större känsla av mättnad per kalorier.
Jag säger inte att det är enkelt, men diabetes typ 2 går utan tvekan att bota via en bättre kost. Det är en slutsats med mängder av vetenskapliga och anekdotiska bevis bakom sig.
Precis. Frågan är då vad som får kroppen att överproducera insulin, och det är där fetter kommer in. Fettsyrorna ifrån maten vi äter, när de tar sin fullt naturliga rutt via blodet ut till resten av kroppen, hindrar linjärt blodsockret ifrån att lämna blodet. Alltså, ju mer fett man äter, desto högre insulinresistans. Kroppens naturliga svar till det är förstås att producera mer insulin.
http://physiologyonline.physiology.org/content/19/3/92.full
Och jag påstår inte att fett är vad som höjer blodsockret. Jag säger bara att fett ökar insulinresistansen, vilket är vad som ger upphov till diabetes typ 2. Jag åt i genomsnitt 4kg fullmogna bananer i ett år för inte så länge sedan, plus en massa annan frukt. Jag hamnade på drygt 500g socker om dagen. Den enda anlednignen till varför jag inte fick diabetes då var för att jag höll nere min fettkonsumtion till 5-10E%, dvs runt 3-6 gånger lägre än genomsnittet. Mitt blodsocker var dessutom otroligt stabilt. Det är alltså inte sockret som orsakar diabetes, utan fett. Det enda socker gör för diabetiker är att utlösa symptomen av deras diabetes.
Jag har gjort personliga experiment i detta, där jag har ätit t.ex 2kg blodapelsiner och legat på samma blodsockervärde både före och efter. Om jag däremot åt en riktigt fet måltid några timmar innan så kunde mitt blodsocker stiga med över 25%, t.ex från runt 5-6mmol/L till över 8mmol/L. Notera då att jag är fullt frisk och att min bukspottskörtel fungerar väldigt bra, därav de ändå dugliga siffrorna :P
Att fett skulle vara mer mättande per kalori än kolhydrater tror jag inte på. Det enda jag hittade när jag googlade efter studier angående det var det här:
http://www.biomedcentral.com/content/pdf/1743-7075-7-85.pdf
Citat från iTranscend
Jag säger inte att det är enkelt, men diabetes typ 2 går utan tvekan att bota via en bättre kost. Det är en slutsats med mängder av vetenskapliga och anekdotiska bevis bakom sig.
Precis. Frågan är då vad som får kroppen att överproducera insulin, och det är där fetter kommer in. Fettsyrorna ifrån maten vi äter, när de tar sin fullt naturliga rutt via blodet ut till resten av kroppen, hindrar linjärt blodsockret ifrån att lämna blodet. Alltså, ju mer fett man äter, desto högre insulinresistans. Kroppens naturliga svar till det är förstås att producera mer insulin.
http://physiologyonline.physiology.org/content/19/3/92.full
Och jag påstår inte att fett är vad som höjer blodsockret. Jag säger bara att fett ökar insulinresistansen, vilket är vad som ger upphov till diabetes typ 2. Jag åt i genomsnitt 4kg fullmogna bananer i ett år för inte så länge sedan, plus en massa annan frukt. Jag hamnade på drygt 500g socker om dagen. Den enda anlednignen till varför jag inte fick diabetes då var för att jag höll nere min fettkonsumtion till 5-10E%, dvs runt 3-6 gånger lägre än genomsnittet. Mitt blodsocker var dessutom otroligt stabilt. Det är alltså inte sockret som orsakar diabetes, utan fett. Det enda socker gör för diabetiker är att utlösa symptomen av deras diabetes.
Jag har gjort personliga experiment i detta, där jag har ätit t.ex 2kg blodapelsiner och legat på samma blodsockervärde både före och efter. Om jag däremot åt en riktigt fet måltid några timmar innan så kunde mitt blodsocker stiga med över 25%, t.ex från runt 5-6mmol/L till över 8mmol/L. Notera då att jag är fullt frisk och att min bukspottskörtel fungerar väldigt bra, därav de ändå dugliga siffrorna :P
Att fett skulle vara mer mättande per kalori än kolhydrater tror jag inte på. Det enda jag hittade när jag googlade efter studier angående det var det här:
http://www.biomedcentral.com/content/pdf/1743-7075-7-85.pdf[/i]
Via kosten kan jag gå med på att man kan förbättra sin diabetes. Men cellerna är till stor del redan skadade och chansen för återfall till diabetes är förhöjd. Man kommer inte få helt identiskt permanent friska celler som man hade när man föddes. Du fick det dessutom att framstå som att man gick ut och in på ett sjukhus så var saken biff.
Men alltså. För att du ens ska ha för högt blodsocker så måste du fortfarande äta kolhydrater. Det räcker inte med enbart fett för att få diabetes. Det din artikel säger är att förhöjda fria fettsyror ger en momentant förhöjd insulinresistans. Under denna tid är det dock de långvarigt förhöjda blodsockervärdena som skadar betacellernas receptorer. Jag har mycket svårt att tro att kost innehållande enbart fett utan kolhydrater leder till diabetes. Du måste fortfarande få upp blodsockret.
Tbh så ger jag inte mycket för dina personliga experiment. Jag har själv gjort kliniska experiment men de är irrelevanta utan fakta som stödjer allt.
Googla lite mer efter förslagsvis ghrelin, leptin eller cck.
Citat från Melot
Via kosten kan jag gå med på att man kan förbättra sin diabetes. Men cellerna är till stor del redan skadade och chansen för återfall till diabetes är förhöjd. Man kommer inte få helt identiskt permanent friska celler som man hade när man föddes. Du fick det dessutom att framstå som att man gick ut och in på ett sjukhus så var saken biff.
Men alltså. För att du ens ska ha för högt blodsocker så måste du fortfarande äta kolhydrater. Det räcker inte med enbart fett för att få diabetes. Det din artikel säger är att förhöjda fria fettsyror ger en momentant förhöjd insulinresistans. Under denna tid är det dock de långvarigt förhöjda blodsockervärdena som skadar betacellernas receptorer. Jag har mycket svårt att tro att kost innehållande enbart fett utan kolhydrater leder till diabetes. Du måste fortfarande få upp blodsockret.
Tbh så ger jag inte mycket för dina personliga experiment. Jag har själv gjort kliniska experiment men de är irrelevanta utan fakta som stödjer allt.
Googla lite mer efter förslagsvis ghrelin, leptin eller cck.
Kroppen kan läka sig själv gott och väl. Självklart kan det ta tid, har man misshandlat sig själv med en dålig livsstil i 60 år så kan man inte förvänta sig att bli fullt frisk på några veckor. Nu vet jag personligen ingenting om huruvida cellerna återställer sig helt för någon som byter till en hälsosam kost. Det skulle jag inte tro. Men det verkar åtminstone vara så att de återställer sig tillräckligt för att omvända ens diabetes helt, även om man kanske är känsligare att utveckla den igen. Ett läkt ben är ett läkt ben, även om man efter att ha brutit det ökar risken för att bryta det igen.
Jag repeterar mig igen, jag påstår inte att fett är vad som höjer blodsockret. Jag säger bara att fett ökar insulinresistansen, vilket är vad som ger upphov till diabetes typ 2. Och jag håller med vad du säger, dvs att en fet kost utan några som helst kolhydrater inte gör någon skada. Nur är det ju dock så att det är väldigt få som lever på en helt kolhydratsfri kost, inte ens LCHFare gör det. Kombinationen av stora mängder fett och kolhydrater är absolut det värsta scenariot när det kommer till att utveckla eller att behandla diabetes typ 2. Skillnaden på oss är väl att du verkar definiera diabetes typ 2 som ett resultat av skadade betecellreceptorer, varav jag definierar det som ett resultat av insulinresistans inducerad av en hög fettkonsumtion. Enligt vad jag vet ska insulinresistans spela en större roll i typ 2, varav betacellerna spelar en större roll i typ 1. Men jag kan ha fel.
Jag menade inte att referera till dem som någon sorts klinisk studie, eller för att få mig att verka som någon sorts auktoritet i området, för det är jag verkligen inte. Det var snarare menat för att ge ett mer objektivt underlag för mina personliga erfarenheter snarare än att bara påstå att "det känns som att mitt blodsocker var stabilt" :P
Jag känner till dem. Vad ville du att jag skulle veta om dem?
Då verkar vi iaf vara lite överens på den punkten ;)
Och det jag vill ha sagt är att fett ger en _momentan_ ökning av insulinresistansen, enligt artikeln du länkade. Diabetiker har en permanent (typ1, "permanent" för typ 2) insulinresistans. Denna permanenta insulinresistans, och därmed själva diabetesen kommer inte från fett. De som går på LCHF-diet äter nog lite kolhydrater för att jag skulle våga satsa pengar på att de har svårare för att utveckla diabetes än de med högt kolhydratintag. Om man går efter LCHF-metoden ska man nämligen utveckla ketos, som man även uppnår vid svält. D.v.s. kroppen har egentligen för lite kolhydrater för att den ska klara sig och börjar skapa ketonkroppar. Den låga blodsockernivån kommer inte höjas till kritiska nivåer p.g.a. momentan insulinresistens orsakad av ökat fettintag.
Det är rätt att betacellerna spelar störst roll i typ 1, men de har fortfarande en viktig roll även i typ 2. För att inte tala om GLUT-4 receptorer som även de blir överbelastade. Jag definierar diabetes typ 2 som ökad insulinresistans samt minskat glukosupptag. Exakt vad som är felet varierar med olika typ 2 diabetes (finns grupper inom gruppen) samt från person till person.
Skillnaden på oss är att du verkar tro att fett är den viktiga faktorn för att få diabetes medan jag säger att inga kolhydrater = ingen diabetes typ 2.
Citat från Melot
Då verkar vi iaf vara lite överens på den punkten ;)
Och det jag vill ha sagt är att fett ger en _momentan_ ökning av insulinresistansen, enligt artikeln du länkade. Diabetiker har en permanent (typ1, "permanent" för typ 2) insulinresistans. Denna permanenta insulinresistans, och därmed själva diabetesen kommer inte från fett. De som går på LCHF-diet äter nog lite kolhydrater för att jag skulle våga satsa pengar på att de har svårare för att utveckla diabetes än de med högt kolhydratintag. Om man går efter LCHF-metoden ska man nämligen utveckla ketos, som man även uppnår vid svält. D.v.s. kroppen har egentligen för lite kolhydrater för att den ska klara sig och börjar skapa ketonkroppar. Den låga blodsockernivån kommer inte höjas till kritiska nivåer p.g.a. momentan insulinresistens orsakad av ökat fettintag.
Det är rätt att betacellerna spelar störst roll i typ 1, men de har fortfarande en viktig roll även i typ 2. För att inte tala om GLUT-4 receptorer som även de blir överbelastade. Jag definierar diabetes typ 2 som ökad insulinresistans samt minskat glukosupptag. Exakt vad som är felet varierar med olika typ 2 diabetes (finns grupper inom gruppen) samt från person till person.
Skillnaden på oss är att du verkar tro att fett är den viktiga faktorn för att få diabetes medan jag säger att inga kolhydrater = ingen diabetes typ 2.
Det är ju inte så att man bara äter fett en gång, äter det flera gånger varje dag som de flesta gör så adderas ju alla de där momentana ökningarna till en näst intill konstant ökning. Jag menar, de flesta äter ju en massa smör och ost på sina morgonmackor, ofta med mejeriprodukter till; varav lunchen ofta innehåller kött, olja, och kanske till och med en gräddig sås till; likaså middagen. Genomsnittet äter ju liksom runt 30% av sina kalorier ifrån fett. Det blir mycket fett som ska passera igenom blodkärlen varje dag.
Vad jag påstår är att fett är en nödvändig, men inte tillräcklig, faktor för att utveckla diabetes typ 2. Jag har aldrig påstått att fett i sig själv räcker för att orsaka diabetes typ 2, även om det i sig själv räcker för att skapa den insulinresistans som diabetes typ 2 innebär, dvs vad som är orsaken till symptomen av diabetes typ 2 (ett skadligt högt blodsocker). Notera skillnaden. Diabetes definieras som ett tillstånd där blodsockret är konstant förhöjt utan behandling.
En artikel värd att kika på ifall du är intresserad av hur vissa läkare idag behandlar diabetes:
http://www.tcolincampbell.org/courses-resources/article/diet-and-diabetes-recipes-for-success/category/diabetes-and-thyroid-diseases/?tx_ttnews[backPid]=76&cHash=4e86c596f3
Efter att ha gått upp 12 kilo i sommar med en konstant pizza och öl-diet så blire strikt LCHF nu nån månad. Fuck yeah!
Det låter som om du är lika klyftig som den här människan... http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13574845.ab
På vilket sätt är det ens relevant?
Trodde den här tråden handlade om indoktrinerade eller indoktrinering av svenskar?
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14114530.ab
Oväntat
Körde denna metod för en sommar sen.
Gick ner 8kg, hade inga bieffekter såsom minnesförlust eller dåligt humör.
Det är svårt att vara sur när man börjar dagen med bacon <3
Man blir glad av att gå ner i vikt. Man höjer självförtroendet och orkar mer. Men media letar bara efter fel på saker som är för bra för att vara sanna.
För nått år sen ville dom att alla skulle sluta äta fet, stekt och friterad mat när dom gick ut och sa att nått som hette akrylamid var cancerframkallade. Allt kom ju ut som bullshit sen, en skrämseltaktik av olika intuitioner att folk skulle bli hälsosammare. Sen när vi väl hittat en bra diet som funkar, då ska det hittas fel.
Folk borde prova dieten innan man uttalar sig, då kommer man förmodligen ändra sig.
Tyckte ändå den extrema LCHF var överdriven.
Den där dokumentären som snurrade på "Före 10" eller vad fan skitprogrammet Malou har.
Snubben stekte baconet med 70% matgrädde och knäckte i två ägg.. vem i helvete vill trycka i sig typ 1000 kcal till frukost?
Visst, det är nyttigt att äta väldigt mycket protein och köttprodukter och sedan hålla en jämn balans kolhydrater, eller det spegelvända.. men att grisa i sig så mycket fett det bara går kan knappast vara alltför bra.
Äter man så mycket gäller det ju att man bränner det med. Tanken är ju att kroppen ska börja bränna fettreserverna, men drar du i dig för mycket så hinner den ju inte ens gå in på dom.
Jag bryr mig inte vad läkare säger, att dra i sig såhär jävla mycket fett kan inte vara bra för hjärtat..
Du måste vara inloggad för att skriva i forumet