autistisks blogg



Tjej, 30 år. Bor i Halmstad, Hallands län. Är offline

autistisk

Fakta

Riktigt namn: Sandra Civilstatus: Singel
Läggning: Bisexuell
Intresse: Äta
Bor: Själv
Politik: Vänster
Dricker: Nej!
Musikstil: Inte valt
Klädstil: Inte valt
Medlem sedan: 2008-07-11

Nej, jag vill inte gå på återträff och återträffa dig!

Tittade på Återträffen nyss. Jag grät, precis som jag gjorde då jag såg den första gången. Det kändes som tusen hugg i hjärtat då den påminner mig så mycket om min egen skoltid. Mobbad och utfryst genom hela skoltiden, står det i min journal. Det var inte så att jag blev mobbad så som i att folk skrek elaka saker till mig eller slog mig, utan det var mobbning som i sådant jag råkade höra tjugo meter bort och det var mobbning som i en alltid tom bänk bredvid mig. Jag var ingen. "Det var ingen som bekräftade min existens", som Anna Odell uttrycker det i filmen. Precis så var det. Det var ingen som bekräftade min existens, och jag har tagit en sådan avsevärd skada av det. För: man behöver få sin existens bekräftad.

Jag var ingen och fortsatte att vara ingen tills jag var tjugo år gammal. Det är sant; det var inte förrän förra året som jag började känna mig som Någon, som en värdig människa. Därmed absolut inte sagt att jag kommit över skoltiden, för det har jag inte. Jag tror inte att jag någonsin kommer att göra det; men jag ser äntligen äntligen äntligen ett värde i mig själv. Att jag är en fin människa, att jag är värd att älskas, att jag är bra. Att ingenting av det jag upplevde under skoltiden någonsin var mitt fel.

"Känner igen att: jag är ett andrahandsval. Jag har alltid varit ett andrahandsval. Jag kommer alltid att vara ett andrahandsval. Någon man solidariskt offrar sig att umgås med tills man är för uttråkad och tröttnar.
Det känns oftast som att det är mig det är fel på; att jag helt enkelt är en sådan person som man nedlåter sig att vara med så att man ska känna att man har gjort någonting rätt"
, skrev jag för exakt fyra år sedan. Grundskoletiden var fortfarande djupt rotad i mig, men nu. Nu har jag insett att jag fan inte är något djävla andrahandsval. Inte längre, inte nu. Jag är någon man är tacksam över att umgås med; det är ett privilegium att göra det. Och nej - givetvis är det inget som helst fel på mig, och det har det aldrig varit. Åh, som jag önskar att jag hade kunnat tala till trettonåriga Sandra; det är inget fel på dig. Du har ett människovärde och är lika mycket värd som alla andra i denna värld. Det kommer en dag då du har ärr på armarna, men känner dig tillfreds med dig själv och har människor i ditt liv som är värda dig. Det de människorna runt omkring dig nu besitter inte sanningen. De är osäkra barn. Kämpa - I can see a better time when all our dreams come true.

""Det handlar inte om att skulbelägga. Det handlar om att jag vill säga det som jag inte kunde säga då", säger Anna Odell. Det var väldigt bra formulerat, och ungefär så känner även jag nu varje gång jag skriver om min skoltid.

Det finns endast en plats där man kan stoppa "Vi var ju bara barn"-argumentet som ex-mobbarna kör med, nämligen: i RÖVEN. Måhända att barn är barn - men det är inget giltigt argument. Jag var bara ett barn då jag för första gången skar upp min ena underarm med en orange engångsavhyvel med plastskaft. Jag var bara ett barn då jag satt och grät på en sunkig skoltoalett, och tänkte att jag inte orkade mer. Det gjorde lika förbannat ont trots att jag "bara var ett barn". Gör fortfarande lika förbannat ont - trots att jag numera är en vuxen kvinna.

"Jag skulle nog inte reflektera över om någon ignorerade mig", sa en av ex-mobbarna i Återträffen. Jag blir så arg att jag nästan kräks bara jag tänker på det. Skulle inte ni reflektera över om bänken bredvid er ständigt var tom? Skulle inte ni reflektera över om ni, varenda eviga lunch, sitter alldeles ensamma i matsalen? Skulle inte ni reflektera över om ingen väntade på er då ni bytte om efter idrotten?
Vet ni vad? Utfrysning är också mobbning - i allra högsta grad.

"Du gjorde dig ensam... Vi visste inte om du ville vara med eller inte", sa en annan ex-mobbare. Här kan vi verkligen snacka om att lägga skulden på offret. Och: om man inte vet om en person vill vara med eller inte - FRÅGA FÖR I HELVETE.
"Det är verkligen inte så att jag upplever mig själv som en mobbare eller så", sa ännu en ex-mobbare. Det är fullständigt irrelevant hur mobbaren upplever sig själv. Det enda relevanta är hur den mobbade upplever mobbaren.

Då filmen var slut låg jag och vred mig i ångestkramper under täcket",
skrev jag om Återträffen efter första gången jag sett den. Det var så bra att jag citerar mig själv!


Logga in för att kommentera
obstkerns 28 år

Du är bäst <3<3<3<3

autistisk Tjej, 30 år

<3 <3 <3