Vegetarisk och Vegansk kost
Citat från Alison:
Några tips på "bra" vegan lr vegitarisk mat? Brukar laga hemma ibland men resten av min familj är varken veganer eller vegetarianer så försöker hitta några maträtter som den kan gilla ^^
Lasagne på linser eller vegofärs är gott, mättande och "neutralt" ifall köttisarna du ska laga mat till inte är så peppade på något så annorlunda. Det var i och för sig länge sen jag åt vanlig lasagne men vad jag minns smakar vegansk nästan likadant. Istället för ost/bechamelsås brukar jag ha i lite havregrädde!
vegansk bechamel är dock ez, fast man behöver löjligt mycket havregrädde. basically 3 msk margarin och 3 msk vetemjöl som reds på medelhög värme tills den börjar lukta popcornaktigt/nötigt. Sen i med 5dl havregrädde, röra runt. Salt, muskot och vitpeppar efter behag. Sjud under omrörning i typ 10-15 minuter sen ere bara köra.
Natsukashi masterrace...
gjorde bechamel på kokos/mandelmjölk (alltså kokos och mandel mjölk inte kokosmjölk och mandelmjölk, u get? den nya från alpro(?)) + lite graham + lite vete + mycket potatismjöl
hade det i ugnen pga hittepålasagnegrej,
smakar lite smält veganostigt
inte veganskt dock pga. ica basic smör
Gjorde hummus å pommes (färdiga frysta men ändå)
Röda bönor i ris och krossade tomater, stekt ris med borlotti och svarta bönor, refried black beans, salsa, guacamole, finhackad röd lök och jalapeños:
Hade tänkt att ändra min kost lite som kom gärna med olika typer ac Vegansk mat och tips! Har ni recept och sådant skicka gärna till mig via PM! Älskar att prova ny mat
Egen kokt ärtsoppa är ett het tips (och sjukt gott till skillnad från den avskyvärda smörjan man köper i korv eller dom serverade på min grundskola), speciellt om man har det lite knapert med cash. Typ 12 kronor för 3-5 måltider, kräver lite framförhållning men själva arbetstiden är ganska kort+man kan frysa in portionsvis.
Recept brukar finnas på förpackningen när man köper gula ärtor (är inte så jävla svårt, lägg ärtorna i blöt tolv timmar eller mer, koka upp med salt och skumma av, i med gul lök och buljongtärning, koka 1 h eller mer, smaka av med timjan), jag gillar att blanda i lite torkad pirripirri och toppa den med finhackad röd lök.
Citat från Vicotnic:
Egen kokt ärtsoppa är ett het tips (och sjukt gott till skillnad från den avskyvärda smörjan man köper i korv eller dom serverade på min grundskola), speciellt om man har det lite knapert med cash. Typ 12 kronor för 3-5 måltider, kräver lite framförhållning men själva arbetstiden är ganska kort+man kan frysa in portionsvis.
Recept brukar finnas på förpackningen när man köper gula ärtor, jag gillar att blanda i lite torkad pirripirri och toppa den med finhackad röd lök.
Thanks!
jag brukar hacka lite lök + vitlök, fräsa det, lägga i saker som är goda (senast blev det potatis och kidneybönor) och hälla på antingen a) vatten för soppa, eller b) krossade tomater för pastasås. iofs äter jag det oftare till couscous än till pasta.
Här kommer tre till, för ja, kom på att en kompis bad mig skicka till henne på nyårsfesten så ja:
Broccoli och potatissoppa:
Du behöver: potatis, broccoli, purjolök, vitlök, rapsolja, olivolja, smör, salt, vatten och grönsaksbuljongtärning.
Börja med att skala och koka potatisen, hacka upp purjon, vitlöken och broccolin. När potatisen är ganska färdigkokt slå av vattnet och släng upp den i en skål så länge. Fräs sedan löken och broccolin (här oljan och smöret kommer in) i kastrullen.
När du fräst färdigt låt det mesta av löken och broccolin byta plats med potatisen. Slå i vatten och mixa skiten, kok det+i med buljong+i med den frästa röran. Låt puttra någon minut, smaka av med salt.
Om man vill ha mer att tugga på i kan man ta av någon potatis innan den är färdigkokt, tärna den och behandla den som broccolin. Sen är det nog möjligt att byta ut smöret mot margarin också.
Fylda paprikor (rekommendera att servera dom med pommes, vitkålsallad och tzatziki):
Du behöver: Röda och gröna paprikor, röttris, röd lök, zucchini, vitlök, paparikapulver, borlottibönor, röd chili, buljong tärning.
Börja med att koka upp det röda riset tillsammans med en buljongtärning.
Tärna zucchinin, strimla rödlöken och hacka chilin och vitlöken. (glöm inte sätta igång ugnen)
Fräs zucchiin hyfsat hårt med vitlöken och chilin(man kan också ha i lite champinjoner, själv har jag en förkärlek för champinjoner på konserv), röd löken kan få hoppa ner i pannan lite senare, krydda med paprikapulver.
Rör ihop dina stekta grönsaker+riset och borlottibönorna. Dela paprikorna på mitten, kärna ur och fyll dom, in med dom i ugnen.
Vitkålssalladen jag kör på är bara hackad vitkål som man pressat lite lime över och haft på lite svart peppar.
Grönkåls pyttipanna:
Du behöver: Färsk grönkål, potatis, gul lök, champinjoner, habanero, borlottibönor, röd lök, salt, grillkrydda, grillolja och någon form av yougert.
Tärna och fräs zucchini och blanda den sen med yoghurten.
Tärna potatisen och kok den lätt.
"Grovhacka" grönkål, gul lök och champinjoner.
Finhacka habanero och rödlök.
Stek potatisen och grönkålen, släng i gullöken och habaneron+borlottibönor. Häll över lite grillolja, krydda med salt och grillkrydda.
Strö över rödlöken och klicka på zucchiniröran vid servering.
Nu var det ett tag sen julen och jag har äntligen kunnat smälta all mat. Men en konstig grej hände med min mat. Jag gjorde vegetarisk senapssill kvällen innan och då var den jättegod men på julafton smakade den äpple?! Har detta hänt någon?
Bör noteras att jag aldrig käkat sill i hela mitt liv så jag vet inte hur den ska smaka. Lita därför inte på mig när jag skriver "jättegod" men alltså, jag tror ju knappast att den ska smaka äpple så vad fan hände över natten?
Utöver det hade jag med mig detta till min mormor:
Janssons frestelse, omelett med champinjonstuvning, julsk*nka, juliga sojabullar, grönkål- och fetaostpaj och polsk sallad.
Det var nog bara mamma som åt men hon sa att det var gott. :/
Suger när man ansträngt sig och gjort massa mat men folk inte äter =/
Citat från Kvinnan:
Men en konstig grej hände med min mat. Jag gjorde vegetarisk senapssill kvällen innan och då var den jättegod men på julafton smakade den äpple?! Har detta hänt någon?
Bör noteras att jag aldrig käkat sill i hela mitt liv så jag vet inte hur den ska smaka. Lita därför inte på mig när jag skriver "jättegod" men alltså, jag tror ju knappast att den ska smaka äpple så vad fan hände över natten?
Om det bildats alkohol (även en ganska liten mängd) så kan det ha blivit estrar i den. Det är de kemiska ämnen som används för att göra syntetiska smaker och dofter. Alkohol+syra = estrar
Det är iafl det enda jag känner till som kan göra att det smakar så annorlunda haha, men citera mig inte på något för jag är ingen kemist
Har haft en pepparrot i kylen väldigt länge, vad gör jag med den?
Du måste vara inloggad för att skriva i forumet