Varför äta kött?
Citat från Heretics:
Citat från PingvinPong:
e d g e l o r d
Tycker det är mer edgy att spekulera i vad som händer om civilisationen kollapsar eller vad fan de gör
hur mycket candyflip har du droppat de senaste dagarna?
tror hans päron candyflippade honom när han var bebis
"Gräva gropar för att fånga mat // vad händer när alla djur tar slut", det är visserligen en fin uppvisning i apokalypsteorier men har liksom ingenting med verkligheten att göra om man nu inte heter Abdul och bor i typ Afrika nånstans. Vilket vi inte gör.
För vitamin B12 och D för oss som inte lever i så soliga länder =)
sure du kan äta tillskott men är inte det lite bevis på att vi är gjorda för att äta kött då vi behöver just de här vitaminerna och en diet utan kött inte är tillräcklig då vi behöver äta tillskott av nödvändiga vitaminer?
Citat från Heretics:
"Gräva gropar för att fånga mat // vad händer när alla djur tar slut", det är visserligen en fin uppvisning i apokalypsteorier men har liksom ingenting med verkligheten att göra om man nu inte heter Abdul och bor i typ Afrika nånstans. Vilket vi inte gör.
du förstod på riktigt inte att celeste skämtade lr? sen förstår jag inte vad du pratar om angående afrika, mer än att det låter som uppenbar vardagsrasism
Citat från NecroNicki:
För vitamin B12 och D för oss som inte lever i så soliga länder =)
sure du kan äta tillskott men är inte det lite bevis på att vi är gjorda för att äta kött då vi behöver just de här vitaminerna och en diet utan kött inte är tillräcklig då vi behöver äta tillskott av nödvändiga vitaminer?
afaik så kan du få i dig båda två via biprodukter som honung eller bipollen, vilket ofc är en animalie men det är väl den bästa vägen att gå såvitt jag kan se ifall man vill undvika tillskott. det verkar dock inte ha forskats något kring huruvida B12 i honung eller bipollen är användbart för människor eller är av den inaktiva varianten. dessutom så för B12 behöver du typ äta animalier väldigt, väldigt sällan och verkligen inte lika ofta som det är norm att göra idag
Hur ser ni veganer/vegetarianer på frigående höns på mindre bondgårdar, där det produceras ägg. Jag inser att det fortfarande innebär ett visst parasiterande av hönsen, särskilt om dom är instängda. Men går det att göra på ett mer humant sätt än vi sett från större hönsgårdar där djuren verkar behandlas sämre? Att mjölk/mejeriproduktion inte går ihop etiskt förstår jag, men kläcks inte hönsens ägg automatiskt och kan plockas upp utan att skada hönan innan befruktningen sker? Vet inte riktigt hur det funkar om jag ska vara ärlig. Antagligen fortfarande fucked up att stjäla vad som skulle bli en kyckling, men ifall ändå inget liv befruktats kanske det är mindre illa än annat som försiggår i kött/mejeriindustrin?
Citat från tysth:
Citat från NecroNicki:
För vitamin B12 och D för oss som inte lever i så soliga länder =)
sure du kan äta tillskott men är inte det lite bevis på att vi är gjorda för att äta kött då vi behöver just de här vitaminerna och en diet utan kött inte är tillräcklig då vi behöver äta tillskott av nödvändiga vitaminer?
afaik så kan du få i dig båda två via biprodukter som honung eller bipollen, vilket ofc är en animalie men det är väl den bästa vägen att gå såvitt jag kan se ifall man vill undvika tillskott. det verkar dock inte ha forskats något kring huruvida B12 i honung eller bipollen är användbart för människor eller är av den inaktiva varianten. dessutom så för B12 behöver du typ äta animalier väldigt, väldigt sällan och verkligen inte lika ofta som det är norm att göra idag
Det är väldigt vanligt att vegetarianer (inte veganer) blir får anemi på grund av just detta då de ofta förtär laktos produkter som hindrer järnupptag. vilket leder till att på grund av brist från b12 på grund av ingen förtäring av kött så blir det blodbrist hos dessa. Vilket är kul för b12 finns i mjölk och ost också, bara inte lika mycket. Så det krävs en inte mycket för att du ska få negativa konsekvenser av det.
Den enda vettiga källa av B12 för veganer och vegetarianer är en viss sorts alger som inte är super lätta att få tag i.
Side note: jag vill bara påpeka att jag är väldigt emot just köttindustrin, jag äter inte kött i någon större utsträckning (eller alls, senaste tiden har jag vart hel vegan men börjar bli dags att äta lite animaliska produkter då det är dags att donera blod snart igen) då det är den sämsta av alla industrier sätt till både miljö och moral. När jag äter kött ser jag till att det är från sverige. Det är bekymret, man behöver inte gå ALL OR NOTHING, bara för att du källsorterar måste du inte också cykla till jobbet och från säga dig som har med miljöförstöring att göra. Ingen gör det och ingen klagar, det är socialt acceptabelt att göra lite här och lite där, köra elbil men kanske inte källsortera. Äta mindre kött och donera blod. Det måste inte vara all of nothing för det är inte bättre att gå all in för all in betyder ofta att du måste köpa konstiga produkter vilket fraktas med fucking bot. de 15 största båtarna orsakar lika mycket koldioxid utsläpp som 790miljoner bilar....Tänk lite på det. Då om jag köper kött från sverige då och då och en vegan köper produkter från Kina eller USA som fraktats med båt... miljöförstöringen den båten gjort på vägen dit (plus industrin bakom produkten då de inte har lika hårda regler som i sverige) har förmodligen dödat mer djur än vad den personen räddat genom att inte äta kött den måltiden.
Men det är bara min tanke kring saker och ting
Citat från Musprutt:
etiskt sett skulle det helt klart vara mer acceptabelt, men själva grundtänket med särskilt veganism går väl ut på att man inte på något sätt ska utnyttja djur för sitt egna "välmående" (föda, kläder, kosmetika osv) i och med att man inte behöver göra det. däremot tycker jag själv att man kan vara lite mer flexibel med sitt tänk och inte vara helt militant, åtminstone i dagsläget. då syftar jag på att allt industriproducerat påverkar djuren på ett eller annat sätt, mer eller mindre, och mycket innehåller diverse djurdelar eller processeras genom dem som t.ex. alkohol, kläder, smink, mediciner osv, även sånt som inte är uppenbart som e.g. ull, läder utan även polyester och bomull osv. att vara vegan handlar ju om att göra så gott man kan i det aspektet, men det är omöjligt att vara 100% vegan och då borde man kunna vara mer flexibel enligt mig och i sådant fall använda sig av såna produkter som ändå kommer till spillo om ingen gör något med dem.
blev exempelvis ett jävla ståhej när det visade sig att oatly använder sig av blod- och benmjöl i sitt ekologiska gödsel till deras havreodlingar, men som en ekobonde själv sa så skulle de djurkropparna ändå bara brännas upp om ingen använde sig av mjölet (vilket en stor del av dem ändå gör för det finns ett sådant överskott). med samma tänk är det imo mer acceptabelt att äta tex blodpudding eller leverpastej osv för det finns ändå ett sånt enormt överskott av sådana produkters råvaror att det inte gynnar köttindustrin på något sätt. då kan man ju inte kalla sig vegan, men du hajjar grejen
sammanfattningsvis - jag tycker sånt tänk är skitbra om man nu är köttätare, att man väljer att i sådant fall köpa mer miljövänliga och etiska produkter istället för att käka t.ex. entrecôter där ett helt djur måste gå åt bara för att du ska få dig en liten köttbit och så pass många andra djurdelar går till spillo, vilket har en mycket mer direkt påverkan på köttindustrin
edit: nu svarade jag knappt alls på frågan, började bara rambla om massa allmänt tänk men släng in närproducerade ägg från frigående höns i ekvationen så besvaras väl frågan där någonstans också
hatar fan djur
necronickí: det tar flera år att utveckla b12-brist, ibland uppemot 20 år beroende på din personliga fysiologi. kroppen har en förmåga att bli väldigt effektiv i användandet och även återanvända b12 ifall du slutar eller konsumerar extremt lite föda med b12. det är en fettlöslig vitamin som kroppen bygger upp en reserv av i levern som är många, många gånger större än vad du "behöver" inom den närmaste framtiden. antagligen kanske pga en tidigare kost där animalier var ett undantag snarare än regel. dessutom så krävs de ent extremt liten mängd b12 för att fylla på den reserven, då kroppen använder den i väldigt liten mängd och även som sagt effektiviserar användandet något extremt vid behov av det.
den b12 du pratar om från algen spirulina kan inte tillgodogöras av människokroppen och är således helt oanvändbar, även om spirulina har många andra hälsofrämjande egenskaper.
sen angående resten av vad du skriver så: djurindustrin producerar växthusgaser (metangas för att vara exakt) som är 20 gånger mer potent än koldioxid oavsett var det är uppfött, och ska vi börja räkna på hur mycket föda du kan frakta med båt kontra utsläppen och jämföra dessa med utsläppen för både det foder du föder upp djuret med, det utsläpp som djurets anatomi står för och sedan transporten för alltihopa så kan jag ju tänka mig att det senare inte är det klimatvänligare alternativet. sen så undrar jag hur du menar att dessa utländska industrier (oklart vilka) nödvändigtvis skulle döda fler djur än köttindustrin (eller hur resonemanget gick, förstod inte riktigt)? är det den där "ah men smågnagare och fåglar som har sina bon på åkern dör ju vid skörd" eller?
Citat från Heretics:
Citat från tysth:
Det var ju som du påpekade bara ett skämt fniss
jag påpekade att du ursprungligen reagerade på ett skämt, inte att vad du skrev var ett skämt, även om man såklart kan debattera huruvida ett skämt kan producera någonting annat än komik. om du förstår vad jag menar.
Du måste vara inloggad för att skriva i forumet