Läsa vid Universitet eller Högskola
Kurslitteratur är inte böcker!
Mina kurslitteraturböcker är så fina att jag använder dem som coffee table books.
Kurslitteratur är väl ett magnifikt exempel på (bra) böcker. Om man läser något man är intresserad av, at least.
Tack så mycket för tipsen! Jag läser arbetsterapi och i denna kurs handlar det om beteende- och samhällsvetenskapliga perspektiv. Mest psykologi och olika faser och steg och inriktningar osv. Ska ta åt mig av tipsen jag fått av er, tack! :)
Vad är den största skillnaden med att läsa juristprogrammet och att läsa rättsvetenskapliga programmet? Någon som vet? :)
Citat från AVUNDSJUK
Vad är den största skillnaden med att läsa juristprogrammet och att läsa rättsvetenskapliga programmet? Någon som vet? :)
Du får antagligen ingen juristexamen på rättsvet utan en fil kand i rättsvetenskap, som du sedan kan använda för att läsa vidare på avancerad nivå till juristexamen. I juristprogrammet är det antagligen "inbakat" dvs du läser hela vägen till examen direkt. Läser du juristprogrammet kan du dock ta ut en examen i rättsvetenskap.
Om det är någon innehållsmässig skillnad på de delar som tangerar båda program vet jag icke.
(Det skall sägas att jag inte är säker på detta utan grundar det på vad jag tidigare hört från vänner som läser något av programmen. Möjligt att jag har fel. Kontakta en studievägledare på uni. du tänkt läsa vid)
Varför kan jag inte citera längre? Ollonmac.
Juristexamen är en yrkesexamen. Rättsvetenskapliga programmet har större fokus på forskning och är en akademisk examen. Det är svårt att få jobb som doktorand eller forskare. Jag hade satsat på juristexamen.
En juristexamen är 4,5 år och rättsvetenskapliga är en kandidat på 3 år och en master på 2 år.
Jimmy skrev:
"Liksom du är jag (hyfsat) intresserad av mekanik, jag skulle kunna tänka mig att läsa någon mekanikkurs på högskolenivå någon gång, men det jag främst är intresserad av inom fysiken är allting som börjar på "kvant". Dels för att det helt enkelt är intressant, men dels också för att det är såpass svårt. Inte för att övriga fysiskområden är på något sätt triviala, verkligen inte, men jag gillar kvantfysikens högst komplexa natur. Av samma skäl är jag även intresserad av nyfikenheter som finnes genom att extrapolera till extremers extremer, till exempel singulariteter. Fysiken och matematiken tenderar att vara högst ickeintuitiv i såna fall, vilket fascinerar mig.
Samma sak gäller inom matematiken: Jag är högst intresserad av ren matematik, däremot tänker jag inrikta mig mot tillämpad matematik för jobbmöjligheterna (snarare den extrema bristen på jobbmöjligheter inom ren matematik) och för närheten till fysiken.
Jag skulle mycket gärna läsa Kvantfysik A här på GU men tyvärr kräver den att man har läst ganska mycket fysik först, eftersom den är på avancerad nivå. Så jag är ej behörig och jag har inte riktigt tid att fixa behörighet eftersom det handlar om ganska många kurser.
Någonting som jag inte alls är intresserad av är att sitta i någon labbsal och mäta saker i praktiken. Jag är någorlunda intresserad av hur man matematiskt kompenserar för den inexakta naturen hos mätningar, jag vet att det är svårt att komma någonvart inom fysiken om man inte får någon erfarenhet av hur teorin förhåller sig till mätningarna och jag vill gärna ha kontakt med personer som utför mätningar för att höra vad *de* får för resultat, men jag är inte intresserad av att själv utföra mätningarna. Jag är helt enkelt strikt en teoretiker."
Ah okej, nej, kvantmekaniken faller mig inte så värst i smaken. Jag föredrar hellre den klassiska mekaniken med Newtons kraft- och rörelselagar.
Kraft, moment, hastighet, acceleration, arbete, energi, effekt, impuls och rörelsemängd.
Statik: Kraftverkan och momentverkan. Ekvivalenta kraftsystem i 2 och 3 dimensioner. Friläggning och jämvikt i 2 och 3 dimensioner. Tyngdpunkt och masscentrum. Friktion.
Dynamik: Kinematik (rörelsebeskrivning) för partiklar, och stela kroppar rätlinjig rörelse, plan kroklinjig rörelse och relativ rörelse translation och rotation. Kinetik (samband mellan krafter och rörelser) för partiklar, och stela kroppar. Rörelseekvationer, arbete, energi, effekt, impuls och rörelsemängd.
Problemlösningsförmågan utvecklas genom att Newtons lagar och matematiska verktyg används för att bygga upp och analysera beräkningsmodeller av den fysiska verkligheten.
Förhoppningsvis kommer jag att studera nästa läsår i Tokyo. Det är ett tag kvar tills ansökan ska vara inne. Första Mars är sista dagen och i slutet av Mars vet jag om jag får åka eller inte.
Kursutbudet är bra, men det hade varit ännu bättre att åka för något år sedan. Det blir svårare att hitta kurser som kan ersätta de kurser jag har kvar, när jag bara har 4 kurser + examensarbete kvar efter sommarn.. Men det skadar ju inte att få lite extra poäng!
Jag ska prata med min programansvarige och studievägledare om möjligheten att göra examensarbetet i Japan. Det skulle spara tid och antagligen vara mycket lärorikt!
Måste bara dela med mig av min glädje. Fick göra omtenta på min allra första tenta, pga ett stressfel. Fick tillbaka idag, klarade den nu och får högsta betyget i kursen. Mvh, SÅÅÅ jävla glad och stolt.
Rassilon: Fan vad fett att studera i Japan!
alla som funderar på att plugga vid högskola - gör det inte!!
Jag gör det och tycker det är rätt kul, haha. Varför skulle man inte plugga vid högskola? :(
100% av alla som pluggar vid högskolor och/eller universitet dör
omg :S:S::S
det är sant :s
gal1 :S
Du måste vara inloggad för att skriva i forumet