Varför äta kött?
population control
Goda veganska/vegetariska alternativ är för jävla dyra och/eller invecklade.
Hade lätt kunnat tänka mig att sluta med kött om jag hade haft råd lol
Wat.
Om man istället trycker i sig massa kött, så kommer man (högst troligt) bidra till övergödning, som i sin tur förstör hav genom främst fosfor utsläppen.
Dessutom kommer kväve från land till följd av allehanda ting, bland annat köttkonsumtion, rakt ner i havet också.
Ett STORT problem i havet är att övergödningen bildar sedimentbottnar vilket försvårar, kanske helt och hållet förstör förökningsmöjligheter för många fiskar. Syret stryps.
Ett ytterligare problem, som gör ovanstående till en riktigt killermaskin är att den globala uppvärmningen, till följd av koldioxid, metan osv. bildar ett övre lager i havet ovanför haloklinen som är rikt på cyanobakterier och syre, men näringsfattigt. Ökningen av cyanobakterierna är vad som är direktproblemet med övergödningen, då de tillslut dör och sjunker till bottnen.
Anyhow, språngskiktet (haloklinen, tillföljd av termoklinen) trycks längre ner. Detta resulterar i ett ytligt syrerikt hav, som har brist på näring, och en botten relativt långt ner som är väldigt syrefattigt (nästan helt utan syre). I denna syrefattiga miljö trivs anaeroba bakterier som bildar väldigt mycket farliga ämnen för levande varelser. De är så duktiga på vad de sysslar med att vi tillslut står med ett näringsfattigt hav då växtplanktonen blir direktpåverkade. Rubbar men en del i näringskedjan, så följer resten neråt, även om vissa kanske ökar.
Tar vi torsken här som exempel, som kanske är det tydligaste problemet, så är ju överfiskningen en sann bov. Och kanske den mest tydliga i ett led av osynliga problem. Överfiskningen och trålningen av torsk ledde till förstörda bottnar och lekplatser, och populationerna minskade. Lätt att förstå, hemskt. Skarpsill ökar, och blir större. Vi minskar torskfiskandet ett tag, och sakta kommer små individer tillbaka. Några större existerar. Den mindre skarpsillen minskar i antal då den mindre torsken äter den. De större skarpsillarna tynar så småningom ut, då torskar blir större. (torsken äter oftast fiskar som är max 1/10 av deras storlek). Deras matförråd tinar alltså ut, men skarpsillen förökar sig fortfarande, men förblir små. Människan tycker det är en bra idé att fiska de stora torskarna, för det finns små som kan ta över. Medellängden på det långa loppet minskar drastiskt i torskpopulationen, då stora skarpsillar minskar när Mycket småtorsk dräller runt och äter upp dem innan de når fullvuxen ålder. Tillslut börjar människan fiska även dessa mindre torskar, cuz why wouldn't we? Vi är toppredatorer olololol.
Det stora problemet kommer här. Vi har få torskar som når ålder till att föröka sig ordentligt, då de är för små. När de väl lyckas lägga romen, som alltid vilat i haloklinen där den trivs bäst, men både näring och syre tillgängligt. Nu har haloklinen kommit närmre och närmre den syrefattiga bottnen, och hamnar alltså i stora problem då den inte får tillräckligt syre. Hypotes: Torsken dör ut, en stor del av mänskligheten förstår inte varför. Vi sänkte ju kvoten var år?
EDIT: Sorry att jag inte citera. I'm an ass. Detta var till Tempertantrum och alla som vill läsa. Peace.
Djurliv är en behövlig del utav jordbruksprocessen, något som man utnyttjar för att få mer mat per mark. Det är endast i stor utsträckning då köttindustrin blir ett problem, men det är en lösning på matproblem som vi annars hade fått utstå idag ifall alla skulle följa en vegetarisk kost. Egentligen så är det moralen som är boven i dramat, desto mindre moral desto mer effektiv blir köttindustrin, ex GMO.
Tänk bara hur mycket mat vi kunde ha fått ut av djur ifall man bara hade fått lite friare händer kring genmanipulering. Ni anar inte.
Dessutom, man kan mer eller mindre ha köttindustri var som helst på jorden, men man kan långt ifrån odla överallt, och man kan även bara odla specifika saker på specifika platser, problematiken uppstår då detta ska ge näring till ca så här många: http://www.worldometers.info/watch/world-population/.
Var det en respons till något eller bara ännu ett statement likt typ, igår, som var om samma sak?
Citat från loI:
Goda veganska/vegetariska alternativ är för jävla dyra och/eller invecklade.
Hade lätt kunnat tänka mig att sluta med kött om jag hade haft råd lol
och vad är gott kött då? falukorv? för det är INTE billigare att äta kött än att inte göra det. käka halvfabrikat hela tiden är aldrig bra, för övrigt. sen om du är en bekväm/obrydd/lat svensson så är det ju en sak såklart.
Citat från Samelina:
Citat från loI:
Goda veganska/vegetariska alternativ är för jävla dyra och/eller invecklade.
Hade lätt kunnat tänka mig att sluta med kött om jag hade haft råd lol
och vad är gott kött då? falukorv? för det är INTE billigare att äta kött än att inte göra det. käka halvfabrikat hela tiden är aldrig bra, för övrigt. sen om du är en bekväm/obrydd/lat svensson så är det ju en sak såklart.
Oj URSÄKTA? Här tar vi i från tårna.
Nej, falukorv är inget vidare tbh, och det är ju billigt skit, som all korv.
Behöver väl inte lista vad gott kött är för då söker du förmodligen upp mig och mördar mig. Hur som helst så finner jag det svårare att hitta goda substitut i samma prisklass.
Lår oss jämföra något så enkelt som smörgåspålägg, att köpa ett paket rökt kalkon att ha på mackan så kanske 30 skivor kostar 25 spänn medan knappt hälften så många skivor av någon fuskskinka kostar minst lika mycket.
Och en liter mandel/soya/havremjölk är bra mycket dyrare än en liter komjölk.
Hur får du in lathet/obryddhet/osv här egentligen? Vad har det med min ekonomi att göra? Varför så aggressiv?
Citat från loI:
Citat från Samelina:
Citat från loI:
Goda veganska/vegetariska alternativ är för jävla dyra och/eller invecklade.
Hade lätt kunnat tänka mig att sluta med kött om jag hade haft råd lol
och vad är gott kött då? falukorv? för det är INTE billigare att äta kött än att inte göra det. käka halvfabrikat hela tiden är aldrig bra, för övrigt. sen om du är en bekväm/obrydd/lat svensson så är det ju en sak såklart.
Oj URSÄKTA? Här tar vi i från tårna.
Nej, falukorv är inget vidare tbh, och det är ju billigt skit, som all korv.
Behöver väl inte lista vad gott kött är för då söker du förmodligen upp mig och mördar mig. Hur som helst så finner jag det svårare att hitta goda substitut i samma prisklass.
Lår oss jämföra något så enkelt som smörgåspålägg, att köpa ett paket rökt kalkon att ha på mackan så kanske 30 skivor kostar 25 spänn medan knappt hälften så många skivor av någon fuskskinka kostar minst lika mycket.
Och en liter mandel/soya/havremjölk är bra mycket dyrare än en liter komjölk.
Hur får du in lathet/obryddhet/osv här egentligen? Vad har det med min ekonomi att göra? Varför så aggressiv?
tar i från tårna? var det för att jag skrev "inte" i versaler? är det därför du tror jag ska söka upp dig och mörda dig också? vad jobbigt det måste vara att överreagera sådär. jag är lika emot att döda människor som att döda djur så du klarar dig.
jag har många vänner som inte är veg, jag ville bara göra det tydligt att ditt påstående att det är "för dyrt" inte håller. att vara bekväm är en annan sak, det kan/vill jag inte argumentera mot.
har aldrig ätit fuskskinka på mackan eftersom det finns mycket godare, billigare och nyttigare alternativ till det. en måste inte ersätta varje köttprodukt för att käka gött.
lathet fick jag in i och med att du skrev och/eller invecklade - du tog väl inte bara upp din ekonomi, eller hur?
Dumt svar att säga för att det är gott, men det är den största anledningen, hittar ingen veggiemat jag gillar tycker det jag smakat på smakar blä, och jag måste ändå kunna äta för att överleva.
Älskar helt enkelt kött och äter det nästan varje dag.
för mat är dyrt
Citat från Tryffelgaffel:
Djurliv är en behövlig del utav jordbruksprocessen, något som man utnyttjar för att få mer mat per mark. Det är endast i stor utsträckning då köttindustrin blir ett problem, men det är en lösning på matproblem som vi annars hade fått utstå idag ifall alla skulle följa en vegetarisk kost. Egentligen så är det moralen som är boven i dramat, desto mindre moral desto mer effektiv blir köttindustrin, ex GMO.
Tänk bara hur mycket mat vi kunde ha fått ut av djur ifall man bara hade fått lite friare händer kring genmanipulering. Ni anar inte.
Dessutom, man kan mer eller mindre ha köttindustri var som helst på jorden, men man kan långt ifrån odla överallt, och man kan även bara odla specifika saker på specifika platser, problematiken uppstår då detta ska ge näring till ca så här många: http://www.worldometers.info/watch/world-population/.
du är dock ännu sämre uppenbarligen
Sorry, men folk klagar på att veganer är aggressiva, tycker dock det verkar helt tvärtom :S
HAHA sen alltså "kött är gott", wow.... That intellekt, jag tycker morötter är gott.
Morötter är gott, bli vegan, köttisargument!
Men att tycka att kött är gott är exakt som att tycka att grönsaker är gott.
Folk är olika och har olika smaker, jag skulle aldrig klara mig utan kött. Ungefär som en vegan aldrig skulle kunna klara sig utan "insert-random-vegansk-mat".
Tycker hela vegan mot köttätare kriget är fjantigt.
Varenda vegan jag har stött på har mer eller mindre tyckte jag varit dum i huvudet och en mördare för att jag ätit kött, som om dom som äter kött är sämre människor?
Handlar väl väldigt mycket om hur pass insatt/intresserad en är både över sin livsstil och djurrättsfrågor.
Skulle personligen inte kunna tänka mig att börja äta kött igen men känner inget behov att hata på folk som gör det framförallt eftersom många jag vet inte direkt bryr sig (inte på så sett att de "skiter i det", utan att de inte har något större politiskt intresse eller kommit till den punkt att de gör ett ställningstagande, vet ju själv hur det var innan jag slutade, tänkte liksom inte ens på det).
Tycker väl att det är synd att ganska många faktiskt inte reflekterar så mycket över det, men jag avskyr ingen för det och lägger heller ingen större energi på att dryga med folk för det såvida deras argument inte är "vegetarian is an indian word for bad hunter".
Du måste vara inloggad för att skriva i forumet