Varför äta kött?
Aducim: Källa på det? Vad jag har hört så var det bara så man extraherade B12 först, alltså när man först upptäckte det. Att extrahera B12 ur djurdelar känns som att det måste vara extremt kostsamt med tanke på hur lite man får ut och hur stor efterfrågan till och med på slaktrester är. Nåt i bakhuvudet säger mig att man brukar få fram B12 genom nån sorts fermentering av bakterier, men jag är osäker på om det stämmer. Jag lyckas inte googla fram nåt heller.
sen kan man ju få b12brist trots att man äter kött, så tycker inte att b12grejen är ett relevant argument.
finns kosttillskott som är en säkrare källa till b12 än både kött och vegetabilier.
Ja, precis. Ca 40% av befolkningen uppskattas ha lätt B12-brist. Och då är gränsen för brist till och med satt rätt optimistiskt.
total avsaknad av B12 ger nervskador och nersjukdomar, så det är en viss skillnad.
Sen så lagras B12 i levern i flera år.
^i has it. i noes.
och jag äter kött såatteh, ja.. det hjälper inte =)
Det är inte helt ovanligt då B12 visat sig vara svårabsorberat ifrån kött. Får du särskilda tillskott ifrån läkare eller injektioner? Jag tänkte om det är relaterat till intrinsic factor eller inte, har man IF brist så kan man inte absorbera B12 överhuvudtaget osv.
Citat från iTranscend
Det är inte helt ovanligt då B12 visat sig vara svårabsorberat ifrån kött. Får du särskilda tillskott ifrån läkare eller injektioner? Jag tänkte om det är relaterat till intrinsic factor eller inte, har man IF brist så kan man inte absorbera B12 överhuvudtaget osv.
varierar mellan betolvan, pehepan och betolvex (piller, alla är typ samma men olika läkare skriver ut olika...)
har förstått det som att jag har någon defekt som gör att jag helt enkelt inte kan ta upp det på naturlig väg.. har dock inte orkat sätta mig in i det, bara tar mina piller och ser glad ut :D
Ja men du är uppenbarligen inte som majoriteten av befolkningen.
Vissa har svårare att ta upp B12 än andra, I know.
Sen en annan sak jag har nämnt förut är ju att:
Om hela befolkningen skulle börja äta vegansk kost(vilket inte är troligt, men om...)
så vet vi inte alls hur det skulle påverka vår hälsa under en längre tid.
Det finns som sagt inga långsiktiga studier över det.
Citat från voxel
Ja men du är uppenbarligen inte som majoriteten av befolkningen.
Vissa har svårare att ta upp B12 än andra, I know.
Sen en annan sak jag har nämnt förut är ju att:
Om hela befolkningen skulle börja äta vegansk kost(vilket inte är troligt, men om...)
så vet vi inte alls hur det skulle påverka vår hälsa under en längre tid.
Det finns som sagt inga långsiktiga studier över det.
Visst är det så, men jag tror att man själv känner vad som funkar för en och inte. Känner många veganer som mår bättre än någonsin, men också folk som har provat och mått dåligt av det. Finns ju vegetabilier som ersätter allt animaliskt om man så vill. Även b12 finns i annat än kött. Sedan är kött alldeles för gott för att dissa, men det är ju en annan sak
läsvärt för både vegetarianer o köttätare:
http://chriskresser.com/what-everyone-especially-vegetarians-should-know-about-b12-deficiency
"A common myth amongst vegetarians and vegans is that its possible to get B12 from plant sources like seaweed, fermented soy, spirulina and brewers yeast. But plant foods said to contain B12 actually contain B12 analogs called cobamides that block intake of and increase the need for true B12. (9)
My intention here is not to bash vegetarian and vegan diets (I was a macrobiotic vegan myself at one point, for crying out loud!). I recognize that there are many reasons why people choose to eat the way they do, and I respect peoples right to make their own choices. I also know that, like all parents, vegetarians and vegans want the best for their children.
This is why its crucial for those that abstain from animal products to understand that there are no plant sources of B12 and that all vegans and most vegetarians should supplement. This is especially important for vegetarian or vegan children or pregnant women, whose need for B12 is even greater than adults. In addition, omnivores that are low in B12 despite eating a diet rich in animal foods that contain B12 should also supplement."
missa heller inte det som sägs om methylcobalamin-baserat b12-tillskott.
Jag tycker att man ska sluta äta någonting alls :(
Vi kan ju typ lika väl leva på kosttillskott.
Då slipper ju liksom magen arbeta i onödan, typ.
EvenFlow: Bra artikel! Jag håller med författaren starkt, och tar därför B12 i form av metylkobalamin varje dag. Dock blev jag förvånad över hans siffror vad det gäller brist hos allätare, vegetarianer och veganer. Jag ska kika in hans källor.
Tänkte på en sak. I havremjölk, så brukar det stå att det innehåller B12, men är det något som läggs till i efterhand då? Så att man liksom ska få i sig det.
Japp, det är en tillsats.
Du måste vara inloggad för att skriva i forumet