Varför äta kött?
Citat från WDGAF
^fattig
Äsch, tänk såhär, en matbudget som minskas med typ 500 är liksom två helrör kapten
Citat från Garm
För att våra kroppar är designade för att äta kött:
Människan är ett så kallat omnivort djur, det vill säga att vi är allätare. Vi har såväl tänder som ett matsmältningssystem för att äta både växtmaterial och kött.
Jämför man med ett lejons superspecialiserade rovdjurständer ser en människas garnityr inte så imponerade ut. I gengäld kan det tugga både kött och växter. Ett lejon kan inte tugga grönsaker.
Det är också tydligt att vårt matsmältningssystem är allround. Äkta växtätare har ofta extremt långa tarmar och en komplicerat uppbyggd mage. Växter är enkla att äta, men å andra sidan svåra att smälta. Omvänt har renodlade köttätare i regel en mycket enkel mage och en kort tarm. Kött är lättsmält, så systemet behöver inte vara särskilt komplicerat. Vi producerar även flera olika sorters matsmältningsenzymer, av vilka en del är avsedda att bryta ned växtmaterial, medan andra bara är användbara vid nedbrytningen av kött och animaliska fetter. Faktum är att en människa mycket väl kan äta rått kött; man löper bara större risk att få infektioner.
Källa illustrerad vetenskap
Så vänta. Du säger först att människor är designade för att äta kött. SEN länkar du en "källa" på att människan är allätare? Vad är det då som säger att vi inte är designade för att äta veg?
Citat från Arcanine
--------------------------------------------------------------------------
Citat från Garm
--------------------------------------------------------------------------
För att våra kroppar är designade för att äta kött: Människan är ett så kallat omnivort djur, det vill säga att vi är allätare. Vi har såväl tänder som ett matsmältningssystem för att äta både växtmaterial och kött. Jämför man med ett lejons superspecialiserade rovdjurständer ser en människas garnityr inte så imponerade ut. I gengäld kan det tugga både kött och växter. Ett lejon kan inte tugga grönsaker. Det är också tydligt att vårt matsmältningssystem är allround. Äkta växtätare har ofta extremt långa tarmar och en komplicerat uppbyggd mage. Växter är enkla att äta, men å andra sidan svåra att smälta. Omvänt har renodlade köttätare i regel en mycket enkel mage och en kort tarm. Kött är lättsmält, så systemet behöver inte vara särskilt komplicerat. Vi producerar även flera olika sorters matsmältningsenzymer, av vilka en del är avsedda att bryta ned växtmaterial, medan andra bara är användbara vid nedbrytningen av kött och animaliska fetter. Faktum är att en människa mycket väl kan äta rått kött; man löper bara större risk att få infektioner. Källa illustrerad vetenskap
--------------------------------------------------------------------------
Så vänta. Du säger först att människor är designade för att äta kött. SEN länkar du en "källa" på att människan är allätare? Vad är det då som säger att vi inte är designade för att äta veg?
--------------------------------------------------------------------------
För att tråden heter" varför äta kött"
Hade gett samma svar exakt till en tråd som hette
"varför äta grönsaker" (fast bytt ut kött mot grönsaker)
med andra ord är vi designade för att äta bägge
Vi är inte designade. Du får det att låta som att vårat syfte är att äta vegetabilier och animalier. Typ som en bil är designad för transport.
Bara för att vi kan äta kött så innebär inte det att det är bra för oss. Av det resonemanget skulle det följa att det är bra för t.ex kor att äta kött, som faktiskt har dokumenterats göra det. Istället kan man studera människans matspjälkningssystem, som visar att vi är optimerade för en kost rik på frukt och blad, liksom alla våra förfäder. Även om det nu inte är så att alla vill leva på bara frukt och blad så kan det dock vara bra att äta sånt som är så likt det som möjligt. Att äta mindre kött, mjölk och ägg; och mer tillagade rotfrukter, baljväxter och grönsaker. Dessa är nästan likvärdiga näringsmässigt, och lätta för kroppen att bryta ner, likväl ökar inte risken för sjukdomar lika mycket som animalier.
Egentligen så är ju växter nyttigare för människan, hur länge skulle du leva om du enbart åt kött och hur länge skulle du leva om du åt bara vegetabliskt?
Citat från Cloposy
Egentligen så är ju växter nyttigare för människan, hur länge skulle du leva om du enbart åt kött och hur länge skulle du leva om du åt bara vegetabliskt?
Det bevisar i och för sig inte att enbart vegetabilier är nyttigare än en kombination. Däremot är så gott som alla vegetabilier mer näringstäta än animalier, samt innehåller mer beskyddande ämnen (t.ex antioxidanter) och mindre skadliga ämnen (kolesterol, animaliskt protein, mättat fett, etc). Vegetabilier innehåller dessutom alla näringsämnen man behöver få i sig för att må och fungera på topp, förutom B12 och D3. Men för B12 är det bara att köra på tillskott, och solar man mycket så behöver man bara ta D3 på vintern (det behöver i och för sig allätare med).
Så jag kan definitivt hålla med om att vegetabilier är nyttigare. Ju mer desto bättre.
Citat från Garm
För att våra kroppar är designade för att äta kött:
Människan är ett så kallat omnivort djur, det vill säga att vi är allätare. Vi har såväl tänder som ett matsmältningssystem för att äta både växtmaterial och kött.
Jämför man med ett lejons superspecialiserade rovdjurständer ser en människas garnityr inte så imponerade ut. I gengäld kan det tugga både kött och växter. Ett lejon kan inte tugga grönsaker.
Det är också tydligt att vårt matsmältningssystem är allround. Äkta växtätare har ofta extremt långa tarmar och en komplicerat uppbyggd mage. Växter är enkla att äta, men å andra sidan svåra att smälta. Omvänt har renodlade köttätare i regel en mycket enkel mage och en kort tarm. Kött är lättsmält, så systemet behöver inte vara särskilt komplicerat. Vi producerar även flera olika sorters matsmältningsenzymer, av vilka en del är avsedda att bryta ned växtmaterial, medan andra bara är användbara vid nedbrytningen av kött och animaliska fetter. Faktum är att en människa mycket väl kan äta rått kött; man löper bara större risk att få infektioner.
Källa illustrerad vetenskap
Fel, fel och åter fel.
http://michaelbluejay.com/veg/natural.html
http://www.huffingtonpost.com/kathy-freston/shattering-the-meat-myth_b_214390.html
http://sites.jabyte.com/health/Home/humans-are-herbivores
http://www.celestialhealing.net/physicalveg3.htm
http://www.ecologos.org/mcardle.htm
http://www.inspirawtion.com/human-omnivore.html
http://rense.com/general20/meant.htm
http://www.youtube.com/watch?v=5VWi6dXCT7I
http://www.youtube.com/watch?v=yfsT-qYeqGM
http://www.youtube.com/watch?v=es6U00LMmC4
Citat från iTranscend
[i]Citat från Cloposy
Egentligen så är ju växter nyttigare för människan, hur länge skulle du leva om du enbart åt kött och hur länge skulle du leva om du åt bara vegetabliskt?
Men för B12 är det bara att köra på tillskott, och solar man mycket så behöver man bara ta D3 på vintern (det behöver i och för sig allätare med).
Eller så äter du t.ex sjögräs? (Jävligt gott med vegansk sushi)
Eller så äter du lite "rawfood" ibland?
B12 i tillskott är i majoritet inte ens veganskt.
Jag har varit väldigt öppen för att leva utan B12 tillskott under mina första år som vegan, särskilt när jag var ortorektiker och rawfoodare och ville leva "naturligt". Och jag tror mycket väl att man kan klara sig väldigt fint utan tillskott. Dock är det väldigt mycket som behöver klicka då, och jag känner inte för att gå på regelbundna kontroller. B12 tillskott är en pålitlig källa, som fungerar förutsatt att ens absorption är okej. Annars är det sprutor som gäller. Sjögräs, mjölksyrat och annat som sägs ha B12 hade jag aldrig litat på då dessa bara har B12 analoger som vi inte har nytta av och rent utav kan försämra upptaget av andra former av B12.
B12 tillverkas av bakterier, så jag förstår inte varför tillskotten inte skulle vara veganska? Tänkte du på annat i tillskotten, typ gelatin och sånt som tillverkaren slänger med?
där har ni det folks.
för att helt uppoffra animaliers utsökta smak i ert liv BÖR ni börja med konstgjorda tillskott.
ooooh, så naturligt och logiskt.
Citat från iTranscend
B12 tillverkas av bakterier, så jag förstår inte varför tillskotten inte skulle vara veganska? Tänkte du på annat i tillskotten, typ gelatin och sånt som tillverkaren slänger med?
Av någon anledning så är de flesta B12-produkterna inte animaliska, har inte kollat så mycket på det, men de produkter jag har hittat är inte det.
Har dock sett ett par som ska vara helt animaliska, så det är ju inte direkt något problem för veganer...
hur tänker ni kring svamp? svamp är ju något slags mellanting mellan växt och djur..
det är inte ett mellanting, det är bara varken växt eller djur
^ ^Ursäkta? :P Svamp är svamp.
"och de skiljer sig från djuren genom att de absorberar sin föda snarare än äter den samt att de har cellväggar (av kitin och glukaner)"
/wikipedia
djur? inte djur? hur vet man?
Du måste vara inloggad för att skriva i forumet