Varför äta kött?

Föregående
Till botten     Sista sidan
Nästa
yndihalda 34 år

6 107 forumsinlägg

Skrivet:
14 augusti 2013 kl. 15:58
yndihalda 34 år

Tycker inte riktigt man kan jämföra att sluta äta kött för miljöns skull med att helt sluta åka bil av samma skäl.
När man slutar äta kött ersätter man det inte med ingenting, man ersätter det med något annat som uppfyller samma behov utan att göra lika stor miljöpåverkan, dvs vegetarisk kost.
En korrekt motsvarighet när det kommer till vårt behov av transport vore därför inte att sluta åka bil helt, eftersom det inte är bilåkandet i sig som är skadligt, utan att t ex gå över från fossila bränslen till mer miljövänliga alternativ, som t ex el.

Mynta Tjej, 33 år

8 951 forumsinlägg

Skrivet:
14 augusti 2013 kl. 16:03
Mynta Tjej, 33 år

Pan: Det är jag medveten om, och jag förstår att t.ex de sociala aspekterna väger väldigt tungt för många. Men jag vill ändå dra slutsatsen att ett liv utan bilar skulle innebära en betydligt större omställning då bilar är så pass centrala för civilisationen att den rent utav skulle upphöra utan dem.

Mynta Tjej, 33 år

8 951 forumsinlägg

Skrivet:
14 augusti 2013 kl. 16:05
Mynta Tjej, 33 år

Citat från yndihalda


Tycker inte riktigt man kan jämföra att sluta äta kött för miljöns skull med att helt sluta åka bil av samma skäl.
När man slutar äta kött ersätter man det inte med ingenting, man ersätter det med något annat som uppfyller samma behov utan att göra lika stor miljöpåverkan, dvs vegetarisk kost.
En korrekt motsvarighet när det kommer till vårt behov av transport vore därför inte att sluta åka bil helt, eftersom det inte är bilåkandet i sig som är skadligt, utan att t ex gå över från fossila bränslen till mer miljövänliga alternativ, som t ex el.



Eller hitta nya sätt att transportera sig på. Problemen med bilar är inte bara centrerade kring fossila bränslen. Dessutom resonerar vissa att det är för sent för en omställning från fossila bränslen.

Bloodbath Kille, 33 år

14 529 forumsinlägg

Skrivet:
14 augusti 2013 kl. 16:09
Bloodbath Kille, 33 år

För sent för att gå från fosila bränslen?
I helvete heller, investera bara alla pengar som går till krig idag på morgondagen så löser vi nog 90% av alla problem vi har.
Exempelvis skulle vi kunna täcka varenda jävla tak i världen med solpaneler. Då behöver vi nog inga kraftverk som drivs på fosila bränslen, och elbilar funkar utmärkt!

Mynta Tjej, 33 år

8 951 forumsinlägg

Skrivet:
14 augusti 2013 kl. 16:33
Mynta Tjej, 33 år

Citat från Bloodbath


För sent för att gå från fosila bränslen?
I helvete heller, investera bara alla pengar som går till krig idag på morgondagen så löser vi nog 90% av alla problem vi har.
Exempelvis skulle vi kunna täcka varenda jävla tak i världen med solpaneler. Då behöver vi nog inga kraftverk som drivs på fosila bränslen, och elbilar funkar utmärkt!



Problemet är att solpaneler och alternativa, förnybara källor inte dyker upp ur tomma luften. Även de behöver tillverkas och transporteras, då med befintliga fabriker och transportmedel som alla är beroende av fossila bränslen eller energikällor som är det. Så det är inte helt säkert att en omställning är möjlig.

Läs gärna mer här vid intresse. Vill nån fortsätta diskussionen så PMa gärna alternativt skapa separat tråd.

http://science.howstuffworks.com/environmental/green-science/peak-oil4.htm

Vertex 33 år

1 692 forumsinlägg

Skrivet:
14 augusti 2013 kl. 16:34
Vertex 33 år

Fattar folk inte att köttsubstitut inte smakar som kött?
Visst, om man ska göra tacos(som jag fick i skolan en gång i form av quorn) där smaken mer eller mindre bara består av kryddor.
Tycker ni inte om mat i allmänhet? Jag känner ju inte er, men jag får det intrycket.
Vet vi vad riktigt kött smakar? Alltså av hög kvalité?

Mynta Tjej, 33 år

8 951 forumsinlägg

Skrivet:
14 augusti 2013 kl. 16:43
Mynta Tjej, 33 år

Jag älskar mat, och tycker att det är tråkigt att centrera hela sin kärlek för mat kring just kött. Det finns så mycket annat fantastiskt gott där ute. Hela tanken med att just kött är centrum för alla rätter, och att om man tar bort det så måste man fylla vakuumet med något annat (typ sojaprodukter), tyder på väldigt bristande kreativitet i köket. Bättre är ju att bygga helt nya vegetariska rätter från grunden istället, som är kompletta, smakrika och intressanta i sig själva. Såna rätter finns i massvis.

yndihalda 34 år

6 107 forumsinlägg

Skrivet:
14 augusti 2013 kl. 16:45
yndihalda 34 år

Citat från voxel


Fattar folk inte att köttsubstitut inte smakar som kött?
Tycker ni inte om mat i allmänhet? Jag känner ju inte er, men jag får det intrycket.
Vet vi vad riktigt kött smakar? Alltså av hög kvalité?


Det beror ju helt på vilka köttsubstitut man menar. Jag har ätit köttsubstitut som var så skrämmande likt riktigt kött att jag knappt velat fortsätta äta.
Och in vitro-kött kommer ju inte heller vara exakt som vanligt kött, så tycker man inte att t ex sojabaserade köttsubstitut är gott nog som alternativ till kött, kommer man nog inte tycka att in vitro-köttet duger heller.
Veganer brukar väl vara de som är mest intresserade av mat, utifrån mina högst ovetenskapliga erfarenheter. De flesta köttätarna i min bekantskapskrets brukar typ tycka att en cheeseburgare från Donken är en måltid värdig en kung, medan veganerna älskar att experimentera med matlagning och allt som oftast lyckas göra svingod mat helt utan inblandning av högkvalitativt kött.

Vertex 33 år

1 692 forumsinlägg

Skrivet:
14 augusti 2013 kl. 17:00
Vertex 33 år

Citat från yndihalda


Citat från voxel

Fattar folk inte att köttsubstitut inte smakar som kött?
Tycker ni inte om mat i allmänhet? Jag känner ju inte er, men jag får det intrycket.
Vet vi vad riktigt kött smakar? Alltså av hög kvalité?

Det beror ju helt på vilka köttsubstitut man menar. Jag har ätit köttsubstitut som var så skrämmande likt riktigt kött att jag knappt velat fortsätta äta.
Och in vitro-kött kommer ju inte heller vara exakt som vanligt kött, så tycker man inte att t ex sojabaserade köttsubstitut är gott nog som alternativ till kött, kommer man nog inte tycka att in vitro-köttet duger heller.
Veganer brukar väl vara de som är mest intresserade av mat, utifrån mina högst ovetenskapliga erfarenheter. De flesta köttätarna i min bekantskapskrets brukar typ tycka att en cheeseburgare från Donken är en måltid värdig en kung, medan veganerna älskar att experimentera med matlagning och allt som oftast lyckas göra svingod mat helt utan inblandning av högkvalitativt kött.


Är de flesta kockar veganer? Men alldagligt kanske? Då får man ju räkna procentuellt, har inga siffror så...
Jag är knappast övertygad om din glorifiering av veganer i köket.
Dessutom en sak, sojakött, det borde inte ens få kallas för "kött", det smakar inte som kött, och det känns inte som kött.
Om du påstår något annat så måste du ha glömt bort vad kött är, eller så har du hittat en produkt jag inte har stött på innan, vilket chansen är stor för.

Mynta Tjej, 33 år

8 951 forumsinlägg

Skrivet:
14 augusti 2013 kl. 17:22
Mynta Tjej, 33 år

Är det rimligt att många kockar skulle vara veganer när knappt 1% av befolkningen är veganer? Och vad yndihalda pratar om är nog inte kockar utan amatörer. Där delar jag samma uppfattning, att väldigt många veganer är intresserade av matlagning privat.

Vertex 33 år

1 692 forumsinlägg

Skrivet:
14 augusti 2013 kl. 17:28
Vertex 33 år

Citat från iTranscend


Är det rimligt att många kockar skulle vara veganer när knappt 1% av befolkningen är veganer? Och vad yndihalda pratar om är nog inte kockar utan amatörer. Där delar jag samma uppfattning, att väldigt många veganer är intresserade av matlagning privat.

Det fattade väl jag också? Läste du andra meningen jag skrev? "Men alldagligt kanske?".
Man ska behöva vara så otroligt övertydligt i det här forumet, för annars så fattar inte folk eller så känner de sig tvungna att posta ett inlägg någon generellt onödig detalj.
Jag skulle vilja påstå(gissa) att procentuellt så är de flesta kockar inte veganer. Skulle vara intressant att veta.

Mynta Tjej, 33 år

8 951 forumsinlägg

Skrivet:
14 augusti 2013 kl. 17:38
Mynta Tjej, 33 år

Jag missförstod dig där i så fall.

Så är det nog. Jag skulle tro att andelen veganska kockar motsvarar andelen veganer totalt sett.

yndihalda 34 år

6 107 forumsinlägg

Skrivet:
14 augusti 2013 kl. 18:02
yndihalda 34 år

Är det någon som har använt sig av uttrycket sojakött?
När det kommer till malet kött, t ex burgare eller köttbullar, så tycker inte jag det är så stor skillnad i vare sig smak eller konsistens mellan äkta vara och vegetariska alternativ. Men snackar vi vanligt kött, ja då är det klart att det är svårt att helt efterlikna på vegetarisk väg. Men jag har aldrig varit med om att någon faktiskt kallat något sådant för kött.
När det kommer till veganers intresse för mat utgår jag som sagt bara från mina egna erfarenheter, men det är ganska logiskt egentligen. Köttätare är ju oftast köttätare sedan barnsben, och behöver inte riktigt bry sig om vad de stoppar i sig, de kan alltid äta mat som andra lagat, och behöver egentligen inte lära sig så mycket specialgrejer inom matlagning.
Veganism däremot brukar vara ett aktivt val man gör när man är gammal nog. Många blir veganer i tonåren och har inte alltid supportande föräldrar som går med på att laga all specialmat till sitt barn, utan man blir ofta tvungen att ta eget ansvar för sitt matlagande i en tidigare ålder än köttätare, och eftersom man oftast är uppvuxen med kött så har man egentligen inget annat val än att börja om från scratch med allt man vet om matlagning och testa sig fram och komma på en massa nya maträtter man kan laga, och utifrån det är det väldigt lätt att ett stort matintresse uppstår, som kanske inte funnits där om man fortfarande åt kött.

Vertex 33 år

1 692 forumsinlägg

Skrivet:
14 augusti 2013 kl. 18:20
Vertex 33 år

Det är ju inte direkt så att vegansk mat är trolleri heller för den delen, men ja veganism är väl i de flesta fall ett aktivt val i tonåren vilket leder till...som du sa... att man lär sig laga mat eftersom man oftast måste fixa det själv.
Har just nu i denna stund ett paket sojakorv i frysen, och de är inga höjdare alls.
Dåliga att steka(smuliga), och sen smaken går inte att jämföra med riktig korv.

enstorrekoppte Kille, 28 år

410 forumsinlägg

Skrivet:
14 augusti 2013 kl. 22:54
enstorrekoppte Kille, 28 år

Citat från Szosha


Citat från SDRE

Citat från Szosha

Citat från enstorrekoppte

Det är gott.

Bra om du läser första inlägget där det står att anledningar som "det är gott" inte är särskilt välkomna.

Argument

Efter att ha varit veg. I närapå 2 år så äter jag nu kött igen, sen ungefär en månad tillbaka, det tog ett tag för magen att vänja sig mjo.

Personligen tycker jag att det är lika illa att predika om "du-måste-äta-veg" som "kött-e-gott".
Så varför skulle inte just "Kött är gott" vara ett argument för att äta det?

Handlar mer om vad som står på sidan än vad jag tycker. Du får gärna tycka att det är gott :) Men själva argumentet är ganska uttjatat, haha.
Jag kastar gärna inte skit på människor som väljer kött, då jag anser att man bör få äta det man vill.
Men JAG väljer att inte göra det, då det inte känns bra för mig. Och jag ger gärna råd till människor att inte överkonsumera kött då det varken är bra för miljön eller för hälsan.


Fast grejen är som så, att den absolut ENDA anledningen till att jag äter kött är för att det är betydligt mycket godare än vegansk mat.


Föregående
Till toppen     Sista sidan
Nästa

Du måste vara inloggad för att skriva i forumet