Vad innehåller maten du verkligen stoppar i dig?
Jag införskaffade boken "Äkta Vara" någon gång i julas.
Det är mycket intressant läsning som får en att höja på ögonbrynen och i vissa fall må illa.
Här har jag ett par exempel:
Allas favorit, butikspepparkakorna
Annas pepparkakor är tillverkade av palmolja, rapsolja och kokosolja.
Man har också tillsatt ett aromämne för att försöka få till en rundare fettsmak som ska härma smörets.
Detta gör att pepparkakorna kan hålla i ett helt år, så pepparkakorna du köper nästa jul kanske är överblivna som inte såldes under julen 2008.
Läskedryck, jag har använt Spendrups Jaffa som ett exempel
Den är en av få läskedrycker som har naturligt inslag, men det är endast 1 % apelsinjuice.
Därför använder dom två färgningsmedel, aromämnen samt fyra emulgerings- och stabliliseringsmedel för att få till den där apelsinkänslan du känner på tungan när du tar en klunk.
Dessutom innehålle den konserveringsmedel och antioxidationsmedel.
Lax
Varför är laxen rosa?
Det är en fråga du kanske har ställt dig ett antal gånger när du var mindre.
Svaret är att om laxen lever vilt så kommer färgen från räkdjuret krill, som är en viktig del av laxens föda.
Men om den är odlad i stora laxodlingar är laxen kolorerad med syntetiska färgämnen.
Den industriodlade laxens föda är industripelletts som inte innehåller krillens färgämnen.
Därför skulle den odlade laxens kött bli blekt, gråaktigt och mycket svårsålt.
För vem vill äta en grå lax?
Detta är bara ett par exempel som jag har skrivit med egna ord och kortat ner extremt mycket.
Genomskåda matreklamen.
Färsk, det ordet klingar så härligt på tungan. Visst gör det?
Sanningen:
Färsk betyder i stort sett att produkterna har kortare hållbarhet än andra.
De kan till och med vara processade.
Färska grönsaker och frukt har inte plockats samma dag eller samma vecka som dom finns i affären.
Holländska tomater skördas innan de är mogna, transporteras och lagras nedkylda i flera väckor.
Sedan värms de upp och behandlas med etylgengas och placeras i avdelningen frukt & grönt.
Tänk på det när du köper färska tomater.
Till er som bor i Stockholm, akta er för att köpa färsk västerhavsfisk.
Den skulle aldrig accepteras i Göteborg.
Fråga när fisken fångades eftersom den kan vara ett antal dagar och t.om. upp till en vecka gammal.
Hemlagat
Sanning
Ingen vill ju äta mat som är tillverkad i en fabrik. Därför använder sig företagen av ordet "hemlagat".
Jag finner detta ironiskt då det inte ens är tillåtet att producera ilvsmedel i hemmet för försäljning i större skala.
Detta är bara ett trick för att ni ska vilja köpa den.
Klassiskt
Sanning:
Företagne vill anknyta till tradition.
Exempel; Felix klassiska potatismos är gjort på pulver. Hade man pulvermos för hundra år sen?
GB Glace klassiska vaniljglass är full av moderna industritillsatser.
Jag har bara tagit ett fåtal exempel ur boken.
Jag kommer uppdatera den här tråden med jämna mellanrum.
Om ni vill veta vad något innehåller eller något annat om innehållet i maten så ställ frågan här i tråden.
Jag kommer också fixa iordning den här posten och göra den mer organiserad med olika avdelningar så det blir lättare att hitta det ni vill.
Holländska tomater skördas innan de är mogna, transporteras och lagras nedkylda i flera väckor.
Sedan värms de upp och behandlas med etylgengas och placeras i avdelningen frukt & grönt.
Så är det med alla frukter som inte finns i sverige, om du inte visste de?
desutom finns det värre livsmedel än dem där.
Det där är ingenting jämfört med vissa andra.
Citat från emo1337
Holländska tomater skördas innan de är mogna, transporteras och lagras nedkylda i flera väckor.
Sedan värms de upp och behandlas med etylgengas och placeras i avdelningen frukt & grönt.
Så är det med alla frukter som inte finns i sverige, om du inte visste de?
desutom finns det värre livsmedel än dem där.
Det där är ingenting jämfört med vissa andra.
Läste du att butiken klassar dom som "färska tomater" ?
Men det är mer miljövänligt att äta en tomat från spanien än från sverige D:
Citat från cutiemcdeck
Citat från emo1337
Holländska tomater skördas innan de är mogna, transporteras och lagras nedkylda i flera väckor.
Sedan värms de upp och behandlas med etylgengas och placeras i avdelningen frukt & grönt.
Så är det med alla frukter som inte finns i sverige, om du inte visste de?
desutom finns det värre livsmedel än dem där.
Det där är ingenting jämfört med vissa andra.
Läste du att butiken klassar dom som "färska tomater" ?
Det är så med alla färska frukter och grönsaker.
Åhnej, nu blev ju allting plötsligt helt oätligt.
Nej men seriöst, vad spelar det egentligen för roll vad livsmedel innehåller?
Så länge jag kan äta det utan att dö så langar jag stort careface.
asså jag har ätit all den där skiten och jag lever.
Verkar som en intressant bok!
Citat från panikattack
jag skulle vilja bli lite mer informerad om naturgodiset.
alltså
om det verkligen är så mkt nyttigare än godiset, som vissa säger.
Det har jag också länge undrat över.
Citat från BAPELSiNiS
Citat från panikattack
jag skulle vilja bli lite mer informerad om naturgodiset.
alltså
om det verkligen är så mkt nyttigare än godiset, som vissa säger.
Det har jag också länge undrat över.
--------------------------------------------------------------------------
Citat från panikattack
jag skulle vilja bli lite mer informerad om naturgodiset.
alltså
om det verkligen är så mkt nyttigare än godiset, som vissa säger.
mycket bra fråga.
Svårt att hitta nån riktig officiell källa men här är ett svar på den frågan från Aftonbladets dietist : http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/fragadietisten/article355929.ab
Enda skillnaden är att man slipper alla färgämnen och tillsatser om man äter naturgodis enligt henne
LÄS
allt godis utom choklad innehåller färgämnen och färgämnet E120 framställs av torkade insektsägg. fräscht, huh?
Citat från panikattack
jag skulle vilja bli lite mer informerad om naturgodiset.
alltså
om det verkligen är så mkt nyttigare än godiset, som vissa säger.
En del naturgodis innehåller e-ämnen, vissa inte. Hurvida det är nyttigare, hm, man kan säga såhär, att äta chokladtäckta nötter är inte mycket nyttigare än att äta vanlig choklad, förutom att man kanske får i sig lite nyttiga fetter från själva nöten. Men däremot vanliga nötter "näringssätt" mycket nyttigare än så kallat "lösgodis".
Det vill säga, naturgodis är bättre för kroppen än "vanligt" godis, kanske inte i stora mängder om man äter med choklad. Men vad är egentligen bra i stora mängder?
Du måste vara inloggad för att skriva i forumet