Överlevnad

Föregående
Till botten     Sista sidan
Nästa
Leijonsparf Kille, 39 år

578 forumsinlägg

Skrivet:
7 mars 2012 kl. 19:45
Leijonsparf Kille, 39 år

Citat från Sengaia


Så sant. Borde gå att fälla bort kloret på något sätt. Men tycker ändå att kokning borde räcka gott om man inte befinner sig i områden där man vet att kemisk förorening är en risk(typ nära fabriker, bebyggelse eller krigssituation), och i det fallet lär man behöva mer än bara klor. Men jag är ingen expert. Har i princip bara varit utan vatten i norska och svenska fjällen där man kan skopa upp en kåsa vatten och dricka direkt.


pratar vi kemiska föroreningar så är det i princip filtrering som gäller, antingen det eller destillering. klor har ingen effekt alls på dylika föroreningar, det enda det gör är att döda bakterier och virus, och inte ens alla sådana heller. bättre än inget, men sämre än kokning. kokning dödar visserligen inte precis alla bakterier heller, i alla fall inte på rimlig tid, men de flesta.

Sengaia Kille, 30 år

396 forumsinlägg

Skrivet:
7 mars 2012 kl. 21:32
Sengaia Kille, 30 år

Jag menar det. Så klortabletter är alltså för tillfällen då kokning inte är en möjlighet?

DumFan Kille, 34 år

11 365 forumsinlägg

Skrivet:
7 mars 2012 kl. 21:38
DumFan Kille, 34 år

Dagens:

Leijonsparf Kille, 39 år

578 forumsinlägg

Skrivet:
7 mars 2012 kl. 21:54
Leijonsparf Kille, 39 år

Citat från Sengaia


Jag menar det. Så klortabletter är alltså för tillfällen då kokning inte är en möjlighet?


i princip, ja. alltså, det skyddar ju mot det mesta, men undantag finns. cryptosporidium är ett exempel. likaså finns det grejer som inte kokning hjälper mot, i synnerhet endospora bakterier och dylikt, ett exempel är botulinumsporer, som ju kan vara rätt farliga (underdrift). men jag skulle nog säga att kokning är mer effektivt än klorering överlag för att rena vatten, dels för att jag tror att det missar färre farligheter, dels för att klor inte smakar så jävla gott. men det tar onekligen mer tid, så klortabletter är nog bra att ha utifall att man skulle behöva använda dem. även om det förmodligen inte är lika säkert så är det ju i princip säkert nog.

DumFan Kille, 34 år

11 365 forumsinlägg

Skrivet:
7 mars 2012 kl. 22:41
DumFan Kille, 34 år

Citat från Leijonsparf


Citat från Sengaia

Jag menar det. Så klortabletter är alltså för tillfällen då kokning inte är en möjlighet?


i princip, ja. alltså, det skyddar ju mot det mesta, men undantag finns. cryptosporidium är ett exempel. likaså finns det grejer som inte kokning hjälper mot, i synnerhet endospora bakterier och dylikt, ett exempel är botulinumsporer, som ju kan vara rätt farliga (underdrift). men jag skulle nog säga att kokning är mer effektivt än klorering överlag för att rena vatten, dels för att jag tror att det missar färre farligheter, dels för att klor inte smakar så jävla gott. men det tar onekligen mer tid, så klortabletter är nog bra att ha utifall att man skulle behöva använda dem. även om det förmodligen inte är lika säkert så är det ju i princip säkert nog.


Tack, det där var matnyttig info!
Vet du vart såna där endospora bakterier brukar kunna dyka upp i för typ av vatten?

Tour Kille, 37 år

16 313 forumsinlägg

Skrivet:
7 mars 2012 kl. 22:50
Tour Kille, 37 år

vatten ni ska dricka = klart bäckvatten
vatten ni inte ska dricka = stillastående/missfärgat vatten.

att koka vattnet är alltid en klar fördel, men om möjligheten inte finns så sikta på källvatten enligt ovan.

Leijonsparf Kille, 39 år

578 forumsinlägg

Skrivet:
8 mars 2012 kl. 01:02
Leijonsparf Kille, 39 år

Citat från DumFan


[Vet du vart såna där endospora bakterier brukar kunna dyka upp i för typ av vatten?


är ingen epidemiolog direkt, men jag känner inte till några omständigheter som skulle ge en förhöjd risk. på det stora hela så kan man räkna med att saker är någorlunda säkra att äta/dricka när man hettat upp dem till 100 grader en stund, men det enda som tar död på (typ) allt är att köra det i en autoklav eller dylikt, och det funkar inte riktigt i fält. eller ja, en tryckkokare kan man ju dra på om man känner för det, men det är inte riktigt praktiskt.

men överlag så ska man i alla fall inte utgå från att vatten är säkert att dricka, även om det ser rent ut. det är rätt svårt att veta vad som kan ha hänt med det en kilometer uppströms.

Tour Kille, 37 år

16 313 forumsinlägg

Skrivet:
8 mars 2012 kl. 03:04
Tour Kille, 37 år

Citat från Leijonsparf



men överlag så ska man i alla fall inte utgå från att vatten är säkert att dricka, även om det ser rent ut. det är rätt svårt att veta vad som kan ha hänt med det en kilometer uppströms.[/i]


^helt klart en väldigt, väldigt viktig poäng. (ursäkta om jag stjäl dig lite grann men känns relevant till vad jag postade.)
man bör alltid utforska källan till vattendraget vilket jag glömde nämna. inte ens då är det säkert, men i en överlevnadssituation (på riktigt) så lär man behöva vatten förr eller senare och det var hursomhelst det jag syftade på.

DumFan Kille, 34 år

11 365 forumsinlägg

Skrivet:
8 mars 2012 kl. 03:15
DumFan Kille, 34 år

Citat från Leijonsparf


Ah, okey. Låter bra det, tack!

RedShirtGuy Tjej, 33 år

26 072 forumsinlägg

Skrivet:
8 mars 2012 kl. 08:56
RedShirtGuy Tjej, 33 år

http://turismochuteliv.blogspot.com/
Några bilder som inte visats här än är uppe på bloggen

DumFan Kille, 34 år

11 365 forumsinlägg

Skrivet:
10 mars 2012 kl. 23:58
DumFan Kille, 34 år

DumFan Kille, 34 år

11 365 forumsinlägg

Skrivet:
11 mars 2012 kl. 19:02
DumFan Kille, 34 år

Ray Mears är möjligen lite anal med sitt knivslipande. 3 stenar, baksidan av ett läderbälte och slutligen kanten på ett bilfönster (även om det inte verkar ta så lång tid i sig att göra allt de där).

I övrigt.. Bilfönster, vem kunde ana.

DumFan Kille, 34 år

11 365 forumsinlägg

Skrivet:
12 mars 2012 kl. 16:03
DumFan Kille, 34 år

Dagens:

DumFan Kille, 34 år

11 365 forumsinlägg

Skrivet:
14 mars 2012 kl. 00:18
DumFan Kille, 34 år

DumFan Kille, 34 år

11 365 forumsinlägg

Skrivet:
14 mars 2012 kl. 00:20
DumFan Kille, 34 år

En fråga:
Om man spyr i en överlevnadssituation har man ju ofta ätit något dåligt eller druckit dåligt vatten.
Om man vet att det är pga. att man druckit vatten som man inte har kokat eller något. Skulle man kunna spara spyan (ett tag) och om man får chans, koka/steka/tillaga den för att "rena" vattnet och sedan käka?

Mums i så fall.


Föregående
Till toppen     Sista sidan
Nästa

Du måste vara inloggad för att skriva i forumet