Ost, ju mer du har, desto mindre har du.
Fast det här handlar ju inte om siffror egentligen, det handlar bara för att om något ska vara mer "ost" så innehåller det mer hål, vilket gör att det är mindre ost. Så det blir en falsk paradox bara för man uppfattar det som mindre massa ost trots att det är mer "ost".
Vet inte vad jag snackar om egentligen, låter bara vettigt.
Citat från natsukashi
Fast det här handlar ju inte om siffror egentligen, det handlar bara för att om något ska vara mer "ost" så innehåller det mer hål, vilket gör att det är mindre ost. Så det blir en falsk paradox bara för man uppfattar det som mindre massa ost trots att det är mer "ost".
Vet inte vad jag snackar om egentligen, låter bara vettigt.
Joo, men du köper ju ost efter vikt eller hur?
Hålen gör inte så att osten är tyngre.
Om man skulle köpa ost på "total volym" så skulle ost med hål i vara väldigt dyr eftersom du då betalar för luft.
Så, du får uttnytja det lägre priset med att köpa större vikt.
Eller ja, lägre och lägre pris, ost med hål i är väll generelt dyrt, men det är fortfarande så att du itne betalar för hålen, utan det är bara något som är lite, jag vet inte.. "Tom and jerry" över det hela.
Men teorin är tyvärr knäkt, jag förstår hur du menar men det är inte mycket logik i det.
VI kan förenkla det hela
Ost 1 är häften så stor som ost 2
men bägge ostbitarna kommer från samma ost
det innebär att ost 1 har lika mycket hål i % som ost två men ost 2 har dubbel så mycket av bägge
altså ost 1 = 40 gram 12% hål
ost 2 = 80 gram 12 % hål men andelen av dom är fortfarande detsamma
frågan är ju bara jobbig.
Citat från CryOutLoud
VI kan förenkla det hela
Ost 1 är häften så stor som ost 2
men bägge ostbitarna kommer från samma ost
det innebär att ost 1 har lika mycket hål i % som ost två men ost 2 har dubbel så mycket av bägge
altså ost 1 = 40 gram 12% hål
ost 2 = 80 gram 12 % hål men andelen av dom är fortfarande detsamma
På ett ungefär kanske och lär jämna ut sig ju större ostarna är. Men hålen är asymmetriska och måste då inte ha samma hål i %
Citat från DumFan
Citat från CryOutLoud
VI kan förenkla det hela
Ost 1 är häften så stor som ost 2
men bägge ostbitarna kommer från samma ost
det innebär att ost 1 har lika mycket hål i % som ost två men ost 2 har dubbel så mycket av bägge
altså ost 1 = 40 gram 12% hål
ost 2 = 80 gram 12 % hål men andelen av dom är fortfarande detsamma
På ett ungefär kanske och lär jämna ut sig ju större ostarna är. Men hålen är asymmetriska och måste då inte ha samma hål i %
nej det är sant, men nu drog jag en teori där hålen var jämnstora
andelen i 12 blir iaf inte mycket större efter som hålen i orden inte placerar sig i en bubbla på ena sidan utan placerar sig i minde bubblor i hela osten
Citat från DumFan
Citat från CryOutLoud
VI kan förenkla det hela
Ost 1 är häften så stor som ost 2
men bägge ostbitarna kommer från samma ost
det innebär att ost 1 har lika mycket hål i % som ost två men ost 2 har dubbel så mycket av bägge
altså ost 1 = 40 gram 12% hål
ost 2 = 80 gram 12 % hål men andelen av dom är fortfarande detsamma
På ett ungefär kanske och lär jämna ut sig ju större ostarna är. Men hålen är asymmetriska och måste då inte ha samma hål i %
Så pass små ostbitar är nog ren slump hur stor % som är hål.
Men om vi säger 40 kilo och 80 kil eller 4 kilo och 8 kilo så bör hålen vara så pass jämna att % stämmer in på båda delarna.
Citat från Charliedahlie
Så pass små ostbitar är nog ren slump hur stor % som är hål.
Men om vi säger 40 kilo och 80 kil eller 4 kilo och 8 kilo så bör hålen vara så pass jämna att % stämmer in på båda delarna.[/i]
word^
Citat från Charliedahlie
Citat från DumFan
Citat från CryOutLoud
VI kan förenkla det hela
Ost 1 är häften så stor som ost 2
men bägge ostbitarna kommer från samma ost
det innebär att ost 1 har lika mycket hål i % som ost två men ost 2 har dubbel så mycket av bägge
altså ost 1 = 40 gram 12% hål
ost 2 = 80 gram 12 % hål men andelen av dom är fortfarande detsamma
På ett ungefär kanske och lär jämna ut sig ju större ostarna är. Men hålen är asymmetriska och måste då inte ha samma hål i %
Så pass små ostbitar är nog ren slump hur stor % som är hål.
Men om vi säger 40 kilo och 80 kil eller 4 kilo och 8 kilo så bör hålen vara så pass jämna att % stämmer in på båda delarna.
då säger vi så istället, nu tog jag bara random siffra som lät enkel att följa
Citat från DumFan
Citat från CryOutLoud
VI kan förenkla det hela
Ost 1 är häften så stor som ost 2
men bägge ostbitarna kommer från samma ost
det innebär att ost 1 har lika mycket hål i % som ost två men ost 2 har dubbel så mycket av bägge
altså ost 1 = 40 gram 12% hål
ost 2 = 80 gram 12 % hål men andelen av dom är fortfarande detsamma
På ett ungefär kanske och lär jämna ut sig ju större ostarna är. Men hålen är asymmetriska och måste då inte ha samma hål i %
Och även fast hålen är "asymmetriska" så är det precis som bröd, bröd jäser och får "massvis" med "hål" som gör brödet luftigt och mjukt, dessa hål görs i bröd av jästet som utsändrar CO2 och i ost så är det en bakterie som gör samma sak.
Så i bröd är de mindre och i ost större, fast det är fortfarande så att om du delar en större del bröd/ost i 2, så har du samma procent hålighet i båda delarna du har fått ut.
Citat från Charliedahlie
Citat från DumFan
Citat från CryOutLoud
VI kan förenkla det hela
Ost 1 är häften så stor som ost 2
men bägge ostbitarna kommer från samma ost
det innebär att ost 1 har lika mycket hål i % som ost två men ost 2 har dubbel så mycket av bägge
altså ost 1 = 40 gram 12% hål
ost 2 = 80 gram 12 % hål men andelen av dom är fortfarande detsamma
På ett ungefär kanske och lär jämna ut sig ju större ostarna är. Men hålen är asymmetriska och måste då inte ha samma hål i %
Och även fast hålen är "asymmetriska" så är det precis som bröd, bröd jäser och får "massvis" med "hål" som gör brödet luftigt och mjukt, dessa hål görs i bröd av jästet som utsändrar CO2 och i ost så är det en bakterie som gör samma sak.
Så i bröd är de mindre och i ost större, fast det är fortfarande så att om du delar en större del bröd/ost i 2, så har du samma procent hålighet i båda delarna du har fått ut.
det här låter som något jag ska diskutera med skolans sommelierer
Citat från Charliedahlie
Och även fast hålen är "asymmetriska" så är det precis som bröd, bröd jäser och får "massvis" med "hål" som gör brödet luftigt och mjukt, dessa hål görs i bröd av jästet som utsändrar CO2 och i ost så är det en bakterie som gör samma sak.
Så i bröd är de mindre och i ost större, fast det är fortfarande så att om du delar en större del bröd/ost i 2, så har du samma procent hålighet i båda delarna du har fått ut.[/i]
Det beror på a, vilken ost man har (stora och få hål eller många och små) samt b, hur stora ostdelar man har.
Citat från skeppiluften
Jag äter inte ost med hål i så, statement is not true.
--------------------------------------------------------------------------
kort fråga
hur många här har ätit/luktat på en Kitt Ost??
Citat från DumFan
Citat från Charliedahlie
Och även fast hålen är "asymmetriska" så är det precis som bröd, bröd jäser och får "massvis" med "hål" som gör brödet luftigt och mjukt, dessa hål görs i bröd av jästet som utsändrar CO2 och i ost så är det en bakterie som gör samma sak.
Så i bröd är de mindre och i ost större, fast det är fortfarande så att om du delar en större del bröd/ost i 2, så har du samma procent hålighet i båda delarna du har fått ut.
Det beror på a, vilken ost man har (stora och få hål eller många och små) samt b, hur stora ostdelar man har.
Det är ju precis vad jag har sagt.
Man behöver en större bit för att få en exakt andel hål i varje halva.
Förstår inte hur ni kan försvara det :P
det är ju inte så att när man gör ost så har man en kines som går omkring med ett sugrör och blåser helt på random ner i ostmassan på olika ställen bara för att han känner för det.
Det måste finnas en regel till det eftersom det sker naturligt.
Du måste vara inloggad för att skriva i forumet