Läsa vid Universitet eller Högskola
Jag är CV-worthy :'))
Hoppade av mitt Kandidatprogram i Fysik i år för att utbilda mig till gymnasielärare i Fysik och Matematik istället. Lustigt nog fick man en kandidatexamen i Fysik eller Matematik av den utbildningen också (om man klarar av den, det vill säga).. Trodde jag aldrig, trodde bara lärarprogram gav typ.. lärarlicens och en fattig framtid?
Menar, nu har man ju alltid chansen att fortsätta med studierna mot kanske en master eller whatever i framtiden för att sedan bli hedersprofessor :))) Fett bra allt med eftergymnasiala studier är, blir lika lyckligt förvånat varje gång
En kandidatexamen i fysik eller matematik av att läsa lärarprogrammet? Kandidat i fysik kan jag förstå, eftersom man läser 90+120 poäng matematik/fysik och matematiken är så central i fysiken, men fysiken är inte alls lika central i matematiken så jag förstår verkligen inte hur max 120 hp matematik kan leda till en kandidat i matematik.
OBS: Det är lätt att tolka mitt inlägg som matematik-elitism men det är inte alls så jag menar.
Jag tror man kan pussla ihop en kandidat ändå. Universitetet väljer ju själv hur många poäng av de 180hp som ska vara i huvudämnet, resten kan man ju ha i ett annat ämne?
Exempel då, 90hp matematik + examensarbete 30hp = 120hp matematik. Utöver det 60hp i ett biämne, t.ex. didaktik. Skulle man inte kunna pussla ihop det till en kandidat?
Mja, personligen hade jag ansett att 60 hp i annat ämne är på tok för mycket, 120 hp är ju i sig ett helt år mindre än folk som läst en "gedigen" kandidat (dvs 180 hp inom ämnet) och jag vet själv att en elev som läst två år på mitt program kan sjuhelvetes mycket mindre än en elev som läst tre år på mitt program, så att ge båda två en kandidat i samma ämne vore verkligen inte rättvist. Jag skulle kunna gå med på att eleven i ditt exempel skulle få ut en examen i "matematik/didaktik" men inte i bara matematik, det vore synnerligen missvisande.
Visst, det är klart att det är bra att man kan tillgodoräkna sig ett visst antal hp inom andra ämnen, men är 60 hp = ett helt år = 1/3 av hela ens utbildning verkligen ett rimligt antal?
Att man erhåller en kandidatexamen i fysik mäjkar sense. Läser man kandidat i Fysik på SU (ingen aning hur det ser ut annars men kan tänka mig att det är ungefär likasinnat) läser man på ett ungefär 120hp fysik och 60hp matte för totalt 180hp.
Läser du lärarprogrammet, inriktning fysik, så läser du 90hp matte och 120hp fysik - så poängmässigt så ser det bra ut för fysiken.
Men hur de har fått ihop det med matten, vettefan.
Det går ihop med att få en kandidat genom att lärarprogrammen är på fler HP totalt. Runt 300 HP brukar det väl vara? Då går det ju ganska lätt att få in 180 poäng matte för att sen läsa 120 poäng didaktik och annat nödvändigt.
Rassilon: Du glömmer av de 90 poängen pedagogik.
Har tenta imorgon och insåg precis att jag glömt att lära mig använda en bedömningsmanual som jag med största sannolikhet kommer behöva använda i den praktiska delen av tentan... :(
varför så klantig. har pluggat hur mycket som helst men glömt det viktigaste typ?? hur ens.
edit: märkte även nu att det ej står att jag är anmäld till den, fast jag är 2000000% säker att jag har anmält mig. ännu mer stress. panik.
Om man ska söka studiemedel till sommarkurserna, gör man det när man fått antagningsbeskedet så man vet vilka veckor det ligger eller hur går det till?
Just nu är jag inne på civilingenjör, antingen informationsteknologi eller datateknik (vet att civ.ingenjör klingar torrast ever men gillar problemlösningstänket och att få medverka i framtiden, inte bara cash haha). Frågan är bara, vaaaaaar?
Någon som har något att säga om Uppsalas program i teknologiefakulteten? Vet ju att det är ett världsbra universitet vad gäller språkvetenskap, men ao. Annars lutar det åt Lund. Möjligtvis Linköping. Kanske Chalmers. Känn er fria att propagera.
mmm kom till lund
Loooooond!
Och bara så du vet så har ingenjörerna bäst fester! ;)
Karin, bara för dig darlo<3
Pyromani, aw yiss! LiU verkar ju dock ha överlägset bäst festeriverksamhet, men man är ju faktiskt där för att plugga, hehe. Allt hänger på hur det nya betygssystemet har inverkat på de sökandes betyg i den nya kvoten - ligger 0.2-0.4 för lågt i nuläget. Annars är Lund ett självklart val.
Tips är att göra högskoleprovet också om du inte redan har gjort det. Känns som att det är lättare att komma in där av någon anledning...
Väljer du data hamnar vi i samma byggnad btw! ^^
Du måste vara inloggad för att skriva i forumet