Glutenallergi?
Citerar ifrån en dietist:
"Det stämmer som du säger att de allra flesta sojasåser innehåller vete. Men, de är ändå glutenfria. Hur kan då detta komma sig? Jo, när man tillverkar soja fermenteras sojabönorna tillsammans med rostat vete. Därefter extraheras sojasåsen och i detta steg förvinner gluten ur sojasåsen. Livsmedelsverket har gjort omfattande tester på olika sojasåser och funnit att inga spår av gluten finns."
Så soja är glutenfritt! Så håll dig bara undan nudlarna så kan du vara lugn. Men jag har ätit på thai restauranger som har haft helt glutenfri miljö. Där nudlarna varit risnudlar (tror jag de heter) och smeten till vårrullarna,fritterade köttet, etc varit glutenfritt. Så då var det ju bara fritt fram att ta vad som helst. =)
Åh så bra! :)
Inte mycket som hänt här.
Tänkte slänga in en kommentar om delicato, dom har ju börjat göra saker som är glutenfria. Tex, biskvier och skumraketer.
Köpte Biskvierna idag, var riktigt goda. Men är dock paranoid som fan, dom lär ju göra dem i samma fabrik som resten av deras kakor. Men jag tog risken. Har inte fått ont i magen än iallafall.
Men jag vågar ändå inte. Om de hade startat ett till ställe där det garanterat inte finns vetemjöl så kanske :O
jag är inte allergisk, bara överkänslig så jag kan äta lite iaf, men det är lite jobbigt att förklara varför jag inte tar mer, men de flesta fattar
Eeeh, okej, så vitt jag vet så måste man utesluta allt gluten oavsett hur känslig man är, då tarmen blir inflammerad oavsett. Så även om du inte får ont i magen, eller andra symptom så tar du skada av det och riskerar att få tex tarmcancer. Men om du säger att det går bra, så gör det väl det. Jag hade dock inte vågat äta "bara lite".
Rosa: jag ska ta och maila delicato ikväll och fråga. Har inte vågat äta fler biskvier, är alltid paranoid och mycket skeptisk till allt jag själv inte gjort.
cthu1hu:
vissa har turen att dom kan, precis som Quarry, äta lite gluten då o då.
och hur orkar ni vara så nojiga? jag är också superkänslig men står det att det är glutenfritt så _ÄR_ det glutenfritt.
^Fast det beror ju på, om man är allergisk eller intolerant.
http://www.hannafriden.com/min-ljuvliga-kropp/tarm/glutenintolerans-och-spannmalsallergi-ar-inte-samma-sak/
Citat från anhonestmistake
cthu1hu:
vissa har turen att dom kan, precis som Quarry, äta lite gluten då o då.
och hur orkar ni vara så nojiga? jag är också superkänslig men står det att det är glutenfritt så _ÄR_ det glutenfritt.
Läs det fuu länkade. Hon är inte glutenintolerant, utan spannmålsallergisk. I så fall.
Och klart som fan att jag är paranoid. Får jag i mig gluten då ökar risken för tarmcancer, jag går ner mer i vikt, risken för diabetes ökar och jag får sämre immunförsvar. Nej, jag äter hellre bara det jag själv vet är säkert än att ta risker.
Jag har hela frysen full med glutenfria chokladbollar! :D_
Fast jag är inte gluten... ;DDD
Jobbigt. Tänker inte tillägga något.
Har mailat Delicato. Men läste på deras hemsida;
"OBS: Ett "Nej" innebär att råvaran i fråga inte är tillsatt i just denna produkt. Råvaran kan dock förekomma i andra produkter i bageriet. "
Så, som du sa rosa, vi är inte säkra.
När jag praoade på ett ålderdomshem var det en gubbe som var glutenallergiker. Han fick alltid en torr bulle när alla andra fikade med annat bröd. Så två dagar bakade jag muffins som var glutenfria. De var inte alls torra, och smakade jättebra :)
Citat från APOOTIE
När jag praoade på ett ålderdomshem var det en gubbe som var glutenallergiker. Han fick alltid en torr bulle när alla andra fikade med annat bröd. Så två dagar bakade jag muffins som var glutenfria. De var inte alls torra, och smakade jättebra :)
Hade någon gjort så till mig, speciellt när jag blir gammal, så skulle jag uppskattat det extremt mycket. Du är snäll.
Mina vänner köpte kakor åt mig idag när de var på ica och köpte munkar. De brukar aldrig hände, blev rörd. :$
Du måste vara inloggad för att skriva i forumet