Egen företagare

Föregående
Till botten  
Lost_In_Time Kille, 37 år

9 forumsinlägg

Skrivet:
5 november 2015 kl. 01:42
Lost_In_Time Kille, 37 år

Tråkigt att en tråd med så mycket potential tog en sådan negativ vändning...

Men här är några tips för dom som verkligen vill komma igång

1. Det mesta av registreringen kan skötas via www.verksamt.se, det är sida där alla myndigheter finns samlade under samma tak för att just underlätta start och drift av företag (du kan ha många företag och sköta alla av dem ifrån denna sidan), glöm inte att vissa verksamheter kräver certifiering och tillstånd ifrån myndigheter så se till att allt detta är klart eller i alla fall vet hur du ska göra innan du startar.

2. För att komma in och kunna utnyttja sidan till 100% så krävs att du har någon form av BankID, det enklaste är om du har konto på Swedbank och ber dom om en bankdosa (kommer till varför senare)

3. Logga in med ditt BankID på www.verksamt.se börja med att registrera ditt företag hos bolagsverket (du kommer få en online formulär och blanketter som du ska fylla i) blir något konstigt kommer dom att kontakta dig och du kommer får komplettera ditt ärende.

4. När du registrerat ditt bolag måste invänta besked ifrån bolagsverket, när du fått det så tar du kontakt med skatteverket och registrera dig även där, beroende på vilken bolagsform du valt så kommer du få fylla i en del formulär och blanketter även här.

5. Tänk på att du som företagare har ett betydligt högre ansvar än en vanlig person som går till jobbet och det finns många fallgropar att trilla i, en vanlig är till exempel när du uppger din förväntade inkomst till skatteverket, du måste nämligen betala in skatten på detta belopp INNAN du tjänat pengarna, så om du förväntar dig gå plus med 100000 kommer dom begära 25000:- ifrån dig så fort du startat, så se till att uppge en låg siffra till från början om du är osäker. Skulle du tjäna under 100000 så kommer du få tillbaka det du betalat för mycket och tjänar du mer kommer du får betala in mer senare.

6. Det finns idag väldigt smidiga bokförings program och du kan till och med driva ett aktiebolag idag utan att det krävs revisor (finns vissa kriterier för detta) ett av dessa program heter speedledger och till skillnad från andra bokförings program så är detta länkat direkt till aktiviteterna på ditt konto, vilket innebär att det är väldigt svårt att göra fel, den bank idag som har bäst integration med speedledger är swedbank men andra banker fungerar också. (alternativet är ett gammalt bokföringsprogram där du måste skriva in allting som händer för hand och det måste vara en perfekt spegling på vad som händer i ditt bankkonto)

7. Det kan vara bra att ta en snabbkurs i företagsekonomi innan du startar, ekonomin på företagarsidan är betydligt mer komplex än för en vanlig privat person. Du måste vara beredd att hålla koll på in och utgående moms, och vilka avdrag du får göra och speciellt vilka du inte får göra. Begrepp blir viktigare att använda korrekt när du talar med myndigheter om din ekonomi, ett bra exempel är att en utgift och en kostnad inte alls är samma sak.

8. Innan du startar så kan det också vara bra att känna till att du hamnar i en mer utsatt position än en vanlig person som går till jobbet varje dag, du omfattas givetvis att det sociala skyddsnätet men det är betydligt mer byråkrati runt detta om det skulle vara så att du får det svårt ekonomiskt.

9. När du blivit en företagare så blir du också även ansvarig för dina handlingar i en helt annan utsträckning än en vanlig privatperson, och anledningen till att detta tas upp är att när du väl registrerat ditt företag finns risken att det kommer drösa in post med erbjudande från alla möjliga håll och kanter. Vad som är viktigt att komma ihåg är att var VÄLDIGT försiktig när du svarar i telefon eller din på företagspost. Som företagare har du nämligen inte 30 dagars ångerrätt till någonting, har du tackat ja till en tjänst så har du tackat ja. Det spelar ingen roll om det blivit ett missförstånd och råkat säga ja till någon bluff tjänst som kommer att kosta 10000:- i månaden, har du tackar jag så har du tackat ja. Detta på grund av att ångerrätt inte gäller företag emellan, och säljer du något till privatpersoner så är det också viktig att känna till att du måste leva upp till konsumentskyddslagen så du måste vara beredd att kunna ta tillbaka varor som du sålt om kunden ångrar sig.

10. lycka till...

Aeri Tjej, 28 år

523 forumsinlägg

Skrivet:
5 november 2015 kl. 16:13
Aeri Tjej, 28 år

Jag frilansar som översättare vilket fungerar ganska bra för mig. Jag halkade in på det och det ger mig en ok inkomst nu då jag studerar. Det positiva med det är att jag behöver jobba mindre än om jag haft ett deltidsjobb på en restaurang. Jag kan göra det hemma och då det passar mig och mina studier så länge jag klarar min deadline. Det negativa är att jag måste utföra vissa jobb även då det är stressigt; jag måste slutföra innan deadline även om jag spyr i en hink samtidigt som jag skriver, har två erfarenheter av översättningar med en hink i knät; Jag är nästan aldrig ledig då många projekt är rullande.
Att jobba upp sig till en vettig lön är svårt med tanke på konkurrens och brist på erfarenhet då man börjar. Nu efter ett par år är det helt ok men med tanke på att min lön ska täcka försäkringar och pension så är den inte topp.
Fundera på att utbilda er innan ni börjar är mitt råd. Men annars helt ok jobb som egenföretagare/frilansare.

Niko Kille, 30 år

16 637 forumsinlägg

Skrivet:
5 november 2015 kl. 16:18
Niko Kille, 30 år

Citat från dafuqe:


Citat från TheBarrens:

Entreprenör är det enda sättet att få en inkomst i dagens samhälle, samt slippa skit som lönetak. Sysselsätter mig själv med det (och med flera andra) för att vi ska kunna leva vår dröm. Skicka ett meddelande om ni är intresserade av att veta vad det rör sig om.

Såå.. zinzino, kyäni, LR, herbalife, fitline, vilken pryamidskit försöker du pracka på? :)


haha


Föregående
Till toppen  

Du måste vara inloggad för att skriva i forumet