grodan8s blogg30 år. Bor i Linköping, Östergötlands län. Är offline och var senast aktiv: 5 april kl. 17:06

grodan8

Senaste inläggen

om en gen
28 mars kl. 07:52
carina berg-en hudsjukdom hon har
25 mars kl. 05:41
om corona viruset i mitten av mars
7 mars kl. 07:14
boktips
28 februari kl. 05:57
trevlig alla hjärtans dag
14 februari kl. 17:22
dinosaurer
3 februari kl. 07:00
corona viruset
27 januari kl. 08:47
om stranden
25 januari kl. 06:11
markoolio sjuk
21 januari kl. 13:17
mystisk sjukdom
19 januari kl. 09:51
Visa alla

corona viruset

corona viruset

Hur stor är risken att smittan kommer till Sverige?

Liten. Risken för att smittan ska spridas i det svenska samhället bedöms för närvarande som mycket låg. Samtidigt påpekar Folkhälsomyndigheten att det inte går att utesluta att enstaka fall upptäcks i Sverige på grund av det omfattande resandet. I ett sådant scenario har myndigheten metoder på plats som gör det möjligt att snabbt ställa diagnos.

Vilka är symptomen på smitta?

Luftvägssymptom, feber och hosta. Vid de dödsfall som har rapporterats har patienterna haft en annan allvarlig underliggande sjukdom. Inkubationstiden för coronavirus är 2?14 dagar.

Hur smittar viruset?

Man tror att viruset ursprungligen kommer från djuren men det är fortfarande mycket som är okänt kring hur det sprids. Det kan spridas mellan människor men inga uppgifter hittills pekar på att det är särskilt smittsamt från människa till människa.

Hur många kan smittas?
Enligt två studier från Imperial College London och Lancaster University kan 190 000 personer ha viruset till den 4 februari. Detta bygger på att man beräknar att den genomsnittlige insjuknade smittar mellan två och tre personer. Denna siffra är dock väl hög säger en chef för influensaenheten på EU:s smittskyddsmyndighet ECDC. Anledningen är att det inte finns tillräckligt med data om hur viruset sprider sig utanför Kina och att det fortfarande är en tidig fas i virusets spridning och därför är svårt att beräkna hur virusets sprider sig framöver.


Logga in för att kommentera