grodan8s blogg30 år. Bor i Linköping, Östergötlands län. Är offline och var senast aktiv: 29 mars kl. 17:57

grodan8

Senaste inläggen

om en gen
28 mars kl. 07:52
carina berg-en hudsjukdom hon har
25 mars kl. 05:41
om corona viruset i mitten av mars
7 mars kl. 07:14
boktips
28 februari kl. 05:57
trevlig alla hjärtans dag
14 februari kl. 17:22
dinosaurer
3 februari kl. 07:00
corona viruset
27 januari kl. 08:47
om stranden
25 januari kl. 06:11
markoolio sjuk
21 januari kl. 13:17
mystisk sjukdom
19 januari kl. 09:51
Visa alla

om en gen

om en gen

En tidigare okänd resistensgen riskerar att slå ut även kraftfull antibiotika. Genen tycks redan ha spritt sig över världen.

- Den goda nyheten är att den inte verkar vara särskilt vanlig.

Antibiotikaresistens har blivit ett allt allvarligare problem inom vården de senaste åren. Nu har en forskargrupp upptäckt ytterligare en gen som på sikt kan försvåra behandlingen av multiresistenta bakterier.

Genen, som forskarna gett namnet "gar", hittades i prover från flodsediment i Indien.carina berg-en hudsjukdom hon har

carina berg har hudutslag

Jag har fått över hela kroppen vad jag trodde var leverfläckar. Kärringfläckar som min mamma kallade dem, säger hon i podcasten.

Carina Berg fruktade att det kunde vara malignt melanom, hudcancer, och lät sig undersökas av en läkare. Beskedet hon fick var dock helt oväntat.

? Jag la mig lite oroligt och bad doktorn kolla igenom alla så det inte var något att vara rädd för. Då lugnade hon mig och sa: ?Nej, nej, nej, allt det här är bara mjällvårtor?. Det heter mjällvårtor ? men har inget med varken mjäll eller vårtor att göra. Varför heter det då mjällvårtor? Det är jättetaskigt, de är fula, skrubbiga, svarta och så heter de mjällvårtor, säger Carina Berg.om corona viruset i mitten av mars

om corona viruset mycket fall är det i italien

corona smittan i Italien spridits på flera akutmottagningar och sjukhus där personer som redan har andra sjukdomar utsatts för den.

Det är precis det man inte vill ha. Personerna som finns där är väldigt sköra,
Enligt honom fokuserade Italien på att stoppa smittspridningen genom gränskontroller och inställda flygningar till och från riskområden. Det kan ha givit en falsk trygghetskänsla och gjort att myndigheterna tappat fokuset på att bekämpa smittan redan innan de drabbade kommit till vården, säger Tegnell.

Med väldigt hög uppmärksamhet inom sjukvården tror jag att man kanske kunde ha upptäckt det här tidigare.

Italiens besked kommer sedan Irans hälsodepartement samma dag meddelat att ytterligare 17 människor avlidit av virussmittan. Men Italien har passerat Irans officiella dödstal ? 124 ? med råge och är därmed det land efter Kina som drabbats hårdast av virussmittan.

Samtliga av Italiens regioner har konstaterat fall av coronaviruset. Elva städer har isolerats med anledning av smittan, tio av dem i Lombardiet och en i Venetien.

"Några av de smittade säger att de blir stigmatiserade, medan Europas värsta utbrott av coronaviruset pågår", skriver tidningen The Guardians korrespondent i Rom.

Även på ett sjukhus i Vatikanstaten i Rom har ett första fall av coronaviruset upptäckts, uppger påvedömets talesperson Matteo Bruni enligt nyhetsbyrån AFP.

Drygt 520 av de smittade i Italien har tillfrisknat helt, enligt myndigheterna.boktips

krucifixmördaren av chris carter.

En ung kvinnas kropp hittas i en övergiven stuga mitt inne i en stor skog utanför Los Angeles, och kriminalinspektör Robert Hunter befinner sig plötsligt i en fasansfull mordutredning. Offret var naket och hängde mellan två trästolpar. Hon hade utsatts för sadistisk tortyr innan hon dött en oerhört plågsam död. All hud hade skalats bort från hennes ansikte medan hon fortfarande levde. I nacken hade någon skurit in ett egendomligt dubbelkors: Krucifixmördarens symbol.

Men det är en omöjlighet. Krucifixmördaren avrättades nämligen två år tidigare efter att just Hunter jagat honom i flera år.

Kan det vara en copycatmördare? Eller kan det otänkbara vara sant? Finns den riktiga mördaren fortfarande där ute, beredd att återigen ge sig ut på en ondskefull och våldsam jakt på nya offer, välja ut dem till synes slumpmässigt och håna Robert Hunter för att han inte kan fånga honom?Hunter och hans nya partner är på väg in i en ofattbar mardröm, där ingenting stämmer och där det inte finns någonting ens liknar en snabb och skonsam död.

dinosaurer

om dinosaurer

dinosaurier kunde genomgå stora förändringar när de växte. Och 1975 kom en studie på anknäbbade dinosaurier. Han insåg att vissa av de mindre dinosauriearterna i själva verket antagligen var unga individer av en annan art, och inte en egen.

Man hade precis börjat inse att fåglarna kommer från dinosaurierna, så han tittade på hur fåglar med kammar växte, och att exempelvis kasuarers kam inte börjar växa förrän den är omkring 80 procent av sin totala storlek. Den behåller sitt ungdomliga utseende långt i utvecklingen, säger en man.
På 1990-talet var det en stor utgrävning av Hell Creek-formationen i nordvästra USA, där uppdraget var att samla in fossil av dinosaurier i alla åldrar. Där hittades bland annat fossil av Pachycephalosaurus, en art med kupol på huvudet. I närheten fann man exemplar av Stygimoloch, med en mindre kupol och horn på bakhuvudet, och Dracorex, med horn och utan kupol.

Jag såg att Pachycephalosaurus var den största, Stygimoloch var mindre och Dracorex var den minsta. Min första tanke var att de två mindre var yngre, att det rörde sig om en tillväxtserie, i stället för den förutfattade meningen att alla var vuxnacorona viruset

corona viruset

Hur stor är risken att smittan kommer till Sverige?

Liten. Risken för att smittan ska spridas i det svenska samhället bedöms för närvarande som mycket låg. Samtidigt påpekar Folkhälsomyndigheten att det inte går att utesluta att enstaka fall upptäcks i Sverige på grund av det omfattande resandet. I ett sådant scenario har myndigheten metoder på plats som gör det möjligt att snabbt ställa diagnos.

Vilka är symptomen på smitta?

Luftvägssymptom, feber och hosta. Vid de dödsfall som har rapporterats har patienterna haft en annan allvarlig underliggande sjukdom. Inkubationstiden för coronavirus är 2?14 dagar.

Hur smittar viruset?

Man tror att viruset ursprungligen kommer från djuren men det är fortfarande mycket som är okänt kring hur det sprids. Det kan spridas mellan människor men inga uppgifter hittills pekar på att det är särskilt smittsamt från människa till människa.

Hur många kan smittas?
Enligt två studier från Imperial College London och Lancaster University kan 190 000 personer ha viruset till den 4 februari. Detta bygger på att man beräknar att den genomsnittlige insjuknade smittar mellan två och tre personer. Denna siffra är dock väl hög säger en chef för influensaenheten på EU:s smittskyddsmyndighet ECDC. Anledningen är att det inte finns tillräckligt med data om hur viruset sprider sig utanför Kina och att det fortfarande är en tidig fas i virusets spridning och därför är svårt att beräkna hur virusets sprider sig framöver.om stranden

Att ligga på en sandstrand och njuta av solen, eller i skuggan under ett parasoll, är en favoritaktivitet för många. Men runt om jorden finns populära stränder som sakta men säkert försvinner, skriver CNN.

Anledningen till att stränderna kan försvinna är erosion. Stranderosion är en naturlig process som har ägt rum i miljontals år och innebär att sand förs bort för att samlas på en annan plats. Det som påverkar erosionen är bland annat vind, vågor och strömmar. Men nu finns ytterligare två faktorer som gör att erosionen sker snabbare: mänsklig bebyggelse och klimatförändringar. Det handlar främst om bebyggelse som sker nära stranden vilket påverkar och förändrar de naturliga processerna. Även pirar och vågbrytare påverkar genom att stoppa sand från att röra sig.

När du blockerar rörelsen av sand kan den flytta till djupare vatten utanför kusten istället för att fylla på stranden, säger en docent vid University of California,

Även höjda havsnivåer och ökat antal stormar på grund av klimatförändringar är ett hot mot dagens stränder.

Waikiki Beach, Honolulu Hawaii
Stranden Waikiki på Hawaii är populär bland surfare, men den riskerar att försvinna om 15 till 20 år. Nu vidtar man åtgärder på Hawaii för att minska sina utsläpp och bidra mindre till klimatförändringar, men forskare menar att havsnivåhöjningen kommer ändå. För att rädda stranden behövs en snabb, global, förändringmarkoolio sjuk

Det var i förra veckan som radioprofilen och artisten Marko ?Markoolio? Lehtosalo, 45, meddelade att han skulle ta en paus.

Det hektiska schemat under hösten hade dessvärre lett till utmattning för artisten, som bland annat gjorde en stor spelning i Globen i december. Efteråt lade han ut den här bilden tillsammans med artistkollegan Lasse Berghagen som gästade showen.

?Ibland ringer han eller skickar ett mess bara för att kolla läget. Här checkar han till mig eftersom jag var heeeelt slut efter giget i globen som han förgyllde med sin närvaro?, skrev Markoolio då och hyllade den förre allsångsledaren med ett hjärta.

Markoolio, som till vardags är programledare på radions Rix Morronzoo kommer att ställa in alla jobb under våren, för att fokusera på att återhämta sig.mystisk sjukdom

Fler sjuka i mystiskt Kina-virus
Ytterligare 17 personer har insjuknat i den mystiska lungsjukdom som sprids i Kina, enligt landets myndigheter. För tre av patienterna är tillståndet allvarligt. De nya fallen är alla i staden Wuhan, smittans epicentrum.

Sammanlagt finns det nu 62 bekräftade sjukdomsfall i Wuhan, enligt stadens myndigheter. Av dem har två personer avlidit. Tillståndet är allvarligt för totalt åtta patienter, medan 19 har tillfrisknat. Resterande får vård och hålls isolerade.

Förutom dessa fall har tre personer diagnosticerats med viruset utanför Kina, två i Thailand och en i Japan. De hade alla rest i den berörda regionen i Kina.

Men antalet smittade kan vara betydligt fler, enligt en rapport från Centrum för global analys av infektionssjukdomar (MRC) vid Imperial College i London, som publicerades i fredags. Så många som över 1 700 personer skulle kunna ha smittats av viruset, enligt forskarnas beräkningar.

Det nya viruset har väckt oro på grund av sin likhet med sars, som dödade nästan 650 människor i Kina och Hongkong mellan 2002 och 2003. Det nya viruset verkar dock enligt experter inte vara lika dödligt som sars. (TT)