grodan8s blogg30 år. Bor i Linköping, Östergötlands län. Är offline och var senast aktiv: 14 februari kl. 17:23

grodan8

Senaste inläggen

trevlig alla hjärtans dag
14 februari kl. 17:22
dinosaurer
3 februari kl. 07:00
corona viruset
27 januari kl. 08:47
om stranden
25 januari kl. 06:11
markoolio sjuk
21 januari kl. 13:17
mystisk sjukdom
19 januari kl. 09:51
fin dikt
18 januari kl. 06:37
gott nytt år sent
9 januari kl. 09:17
film strange magic
29 december 2019 kl. 17:45
ser på tvn nu. är harry potter film på kanal 5
29 december 2019 kl. 13:43
Visa alla


dinosaurer

om dinosaurer

dinosaurier kunde genomgå stora förändringar när de växte. Och 1975 kom en studie på anknäbbade dinosaurier. Han insåg att vissa av de mindre dinosauriearterna i själva verket antagligen var unga individer av en annan art, och inte en egen.

Man hade precis börjat inse att fåglarna kommer från dinosaurierna, så han tittade på hur fåglar med kammar växte, och att exempelvis kasuarers kam inte börjar växa förrän den är omkring 80 procent av sin totala storlek. Den behåller sitt ungdomliga utseende långt i utvecklingen, säger en man.
På 1990-talet var det en stor utgrävning av Hell Creek-formationen i nordvästra USA, där uppdraget var att samla in fossil av dinosaurier i alla åldrar. Där hittades bland annat fossil av Pachycephalosaurus, en art med kupol på huvudet. I närheten fann man exemplar av Stygimoloch, med en mindre kupol och horn på bakhuvudet, och Dracorex, med horn och utan kupol.

Jag såg att Pachycephalosaurus var den största, Stygimoloch var mindre och Dracorex var den minsta. Min första tanke var att de två mindre var yngre, att det rörde sig om en tillväxtserie, i stället för den förutfattade meningen att alla var vuxnacorona viruset

corona viruset

Hur stor är risken att smittan kommer till Sverige?

Liten. Risken för att smittan ska spridas i det svenska samhället bedöms för närvarande som mycket låg. Samtidigt påpekar Folkhälsomyndigheten att det inte går att utesluta att enstaka fall upptäcks i Sverige på grund av det omfattande resandet. I ett sådant scenario har myndigheten metoder på plats som gör det möjligt att snabbt ställa diagnos.

Vilka är symptomen på smitta?

Luftvägssymptom, feber och hosta. Vid de dödsfall som har rapporterats har patienterna haft en annan allvarlig underliggande sjukdom. Inkubationstiden för coronavirus är 2?14 dagar.

Hur smittar viruset?

Man tror att viruset ursprungligen kommer från djuren men det är fortfarande mycket som är okänt kring hur det sprids. Det kan spridas mellan människor men inga uppgifter hittills pekar på att det är särskilt smittsamt från människa till människa.

Hur många kan smittas?
Enligt två studier från Imperial College London och Lancaster University kan 190 000 personer ha viruset till den 4 februari. Detta bygger på att man beräknar att den genomsnittlige insjuknade smittar mellan två och tre personer. Denna siffra är dock väl hög säger en chef för influensaenheten på EU:s smittskyddsmyndighet ECDC. Anledningen är att det inte finns tillräckligt med data om hur viruset sprider sig utanför Kina och att det fortfarande är en tidig fas i virusets spridning och därför är svårt att beräkna hur virusets sprider sig framöver.om stranden

Att ligga på en sandstrand och njuta av solen, eller i skuggan under ett parasoll, är en favoritaktivitet för många. Men runt om jorden finns populära stränder som sakta men säkert försvinner, skriver CNN.

Anledningen till att stränderna kan försvinna är erosion. Stranderosion är en naturlig process som har ägt rum i miljontals år och innebär att sand förs bort för att samlas på en annan plats. Det som påverkar erosionen är bland annat vind, vågor och strömmar. Men nu finns ytterligare två faktorer som gör att erosionen sker snabbare: mänsklig bebyggelse och klimatförändringar. Det handlar främst om bebyggelse som sker nära stranden vilket påverkar och förändrar de naturliga processerna. Även pirar och vågbrytare påverkar genom att stoppa sand från att röra sig.

När du blockerar rörelsen av sand kan den flytta till djupare vatten utanför kusten istället för att fylla på stranden, säger en docent vid University of California,

Även höjda havsnivåer och ökat antal stormar på grund av klimatförändringar är ett hot mot dagens stränder.

Waikiki Beach, Honolulu Hawaii
Stranden Waikiki på Hawaii är populär bland surfare, men den riskerar att försvinna om 15 till 20 år. Nu vidtar man åtgärder på Hawaii för att minska sina utsläpp och bidra mindre till klimatförändringar, men forskare menar att havsnivåhöjningen kommer ändå. För att rädda stranden behövs en snabb, global, förändringmarkoolio sjuk

Det var i förra veckan som radioprofilen och artisten Marko ?Markoolio? Lehtosalo, 45, meddelade att han skulle ta en paus.

Det hektiska schemat under hösten hade dessvärre lett till utmattning för artisten, som bland annat gjorde en stor spelning i Globen i december. Efteråt lade han ut den här bilden tillsammans med artistkollegan Lasse Berghagen som gästade showen.

?Ibland ringer han eller skickar ett mess bara för att kolla läget. Här checkar han till mig eftersom jag var heeeelt slut efter giget i globen som han förgyllde med sin närvaro?, skrev Markoolio då och hyllade den förre allsångsledaren med ett hjärta.

Markoolio, som till vardags är programledare på radions Rix Morronzoo kommer att ställa in alla jobb under våren, för att fokusera på att återhämta sig.mystisk sjukdom

Fler sjuka i mystiskt Kina-virus
Ytterligare 17 personer har insjuknat i den mystiska lungsjukdom som sprids i Kina, enligt landets myndigheter. För tre av patienterna är tillståndet allvarligt. De nya fallen är alla i staden Wuhan, smittans epicentrum.

Sammanlagt finns det nu 62 bekräftade sjukdomsfall i Wuhan, enligt stadens myndigheter. Av dem har två personer avlidit. Tillståndet är allvarligt för totalt åtta patienter, medan 19 har tillfrisknat. Resterande får vård och hålls isolerade.

Förutom dessa fall har tre personer diagnosticerats med viruset utanför Kina, två i Thailand och en i Japan. De hade alla rest i den berörda regionen i Kina.

Men antalet smittade kan vara betydligt fler, enligt en rapport från Centrum för global analys av infektionssjukdomar (MRC) vid Imperial College i London, som publicerades i fredags. Så många som över 1 700 personer skulle kunna ha smittats av viruset, enligt forskarnas beräkningar.

Det nya viruset har väckt oro på grund av sin likhet med sars, som dödade nästan 650 människor i Kina och Hongkong mellan 2002 och 2003. Det nya viruset verkar dock enligt experter inte vara lika dödligt som sars. (TT)fin dikt

fin dikt
vår stad behöver halsdukar
men också varma skor
för dem som gör besök
hos nå´n där noden bor

och många många vantar
för varmare händer
så ingen ska bli utan vård
när livet vändergott nytt år sent

gott nytt år. till alla här. men jag har inte haft internet sedan innan nyår. det var strul med min betalning. nu fungerar allt igen.film strange magic

denna film heter strange magic.
den var bra. barn och vuxna från 11 år kan se denna film


Utan tvekan har filmen välgjorda animationer, det är en snygg välgjord animerad fantasivärld och allt ackompanjeras av bra musik, fast covers förstås. Musiken består av populära hits från de senaste sex decennierna.

Handlingen utspelar sig i två sagoländer, två länder som gränsar till varandra, den ena är mörk och dyster och styrs av den elake Bog King och invånarna där är gråa och hemska och skogen är mörk och dyster. I den andra världen är det sprakande färger och söta varelser. Längs gränsen mellan de två länderna växer primulor som det går att göra en kärleksbrygd av. Om någon söker en annan persons kärlek fungerar det att pudra denna brygd över den person man vill ha kärlek av. Nu är det bara så att den elake härskaren har fångat och fängslat den ende fé som kan blanda ihopser på tvn nu. är harry potter film på kanal 5

det är nu harry potter och flammande bägaren med svenskt tal. på kanal 5. det var del 1 och del 2 igår lörd på fm-em. med svensk tal. och udag sönd var det del 3 o del 4. på fm-em. men glömde bort en del på del 3. kom till tvn mitt i. hade gått en timma. men harry potter och flammande bägaren är del 4. mem jag är stort fan på alla harry potter filmerna. på kvällen vid kl 18 går nu alla filmerna med harry potter men på engelskt tal. har redan gått 4 harry potter filmer. ikväll kl 18. går harry potter del 5. heter harry potter och fenixorden. alla harry potter filmerna går på kanal 5. nu på julen och nyår.