Emocores blogg

 Crew

16 år. Är offline

Varför podcasting har blivit en ny trend i musikbranschen 2021

Introduktionen av podcasts i samhället har haft en stor effekt i många branscher. Konceptet har i allt större utsträckning börjat ta över rollen som radion i decennier haft monopol på, och har fortsatt förbi radions räckvidd som medium. Trenden har även nått musikvärlden, och har lett till att musikälskares hörlurar har fått en bredare användning.Podcastens och musikens olika sidorEn av musikens främsta kännetecken har varit att den, till skillnad från mycket annat inom kultursektorn, går att njuta av samtidigt som man håller på med annat. Man kan ha musik på när man tränar, shoppar, städar ? det förgyller upplevelsen och kan fylla kroppen och sinnet med energi. En liknande princip gäller podcasts, då de ger konsumenten den fantastiska möjligheten att multitaska. Utöver att vara ren underhållning i ljudformat är också podcasts en källa för information. Musikälskare är, som bekant, ofta engagerade i mer än bara själva musiken.

Det kan till exempel vara nyheter om olika artister, hur vissa låtar spelades in och vad som inspirerade en låttext, som fångar någons intresse. Och det är bland annat detta som har lett till att det breda utbudet av musikhemsidor dedikerade åt att förse användare med musikrelaterade nöjen, information och uppdateringar. Den naturliga följden av podcastingens utveckling har blivit att mycket av detta har förts över till ljudformat, och det var egentligen bara en tidsfråga innan podcasts skulle slå sig in i musikvärlden på allvar. Då mobiltekniken har blivit mer och mer avancerad i takt med detta, har möjligheterna att både producera och lyssna på podcasts blivit fler.

En del av en större trendPodcastingens intåg i musikvärlden är en del av en större trend. Utvecklingen mot en mer effektiv konsumtion har varit ett tecken för hela underhållningsbranschen, och den mobila teknologins snabba framsteg har varit i fokus för detta. Ett bra exempel har varit inom iGaming, där hela spelvärlden både har gått igenom en stor förändring de senaste åren, och dessutom fått något av en pånyttfödelse. Det är genom att använda sig av simpla lösningar, som mobilspel, som har gjort att de bästa online casino har börjat ta över spelmarknaden. Att kunna producera nöjen som är mindre tidskrävande, med hjälp av mobila lösningar, har varit ett stort framgångskoncept.

Det råder inga tvivel om att teknikens syfte är att förenkla vardagen, och att det ligger i människors intresse att ha snabbare och lättare tillgång till saker. I podcastfallet gör multitasking-faktorn dessutom att man kan hinna göra fler saker på kortare tid.

Kan göra musikintresset starkarePodcasts är inte längre enbart ren underhållning, även om underhållningssidan alltid har en viktig roll. Men tidigare har podcastslyssnande normalt sett kunnat likställas med att lyssna två personer som mer eller mindre småpratar. Idag har det blivit ett betydligt mer omfattande medium. Inte bara för att det finns fler producenter, utan även att en podcast kan innebära allt från en nyhetssändning till fiktiva berättelser och dramer. De kan också ha rent läromässiga ändamål, och det är inte ovanligt att till exempel vetenskapsmän har podcasts där de diskuterar den senaste forskningen. På så sätt kan podcasts med musiktema stärka intresset för lyssnarna, och göra att man engagerar sig ännu mer.

Hur podcasts har blivit en stor trend i musikvärlden 2021- Podcastens förmåga att kunna åtnjutas samtidigt som andra nöjen är attraktivt för lyssnare
- Musik som ämne är har många sidor, och gör sig väldigt bra som podcastmaterial
- Podcastens framfart är en del av den stora teknologiska utvecklingen, och strävan mot mer smidighet i vardagen
- Det kan vara enkelt och gynnsamt för både musikälskare och artister att producera podcasts
- När en pod dessutom är lärorik kan det stärka intresset för lyssnare ännu mer


Logga in för att kommentera
Snesne Kille, 35 år

Hallå, vart är mina freespins?!