Emocores blogg

 Admin

13 år. Är offline och var senast aktiv: 26 april kl. 11:07

Kan musik hjälpa pokerspelarens fokus?

När WPT år 2014 inledde ett samarbete med en ledande tillverkare av hörlurar blossade en diskussion upp bland pokerspelare världen över. En diskussion som kom att dela dem i två läger. Debatten gällde huruvida det var OK att lyssna på musik medan man satt vid ett pokerbord och framför allt, hjälper det en spelare att få bättre fokus på spelet?


Det finns ingen regel som säger att du inte får sätta på dig ett par hörlurar medan du spelar poker, förutom vid bord som sänds på TV där alla elektroniska saker brukar vara förbjudna. Det är därför upp till var och en att välja hur de vill göra och här tittar vi närmare på några av de fördelar man kan få av att lyssna på musik medan man spelar poker på professionell nivå.

5 goda skäl till varför man borde lyssna på musik vid pokerbordet1. Koncentration - När man befinner sig inne på ett casino, och då framför allt under en pokerturnering, så är det väldigt stimmigt. Folk pratar, skrattar, stolar skrapar och det blir ett sammelsurium som är svårt att blockera. Med hjälp av ett par hörlurar kan man stänga ute det ljudet och bli mer koncentrerad på sitt spelande. Det i sin tur ger fokus åt det primära i en pokerturnering, att komma till finalbordet och vinna.


2. Avslappning - Att musik ger spelare hög koncentration är en positiv sak men avslappning är än viktigare. Att sitta timme ut och timme in vid ett pokerbord och försöka hålla uppe koncentrationen är svårt. Speciellt eftersom man vet att alla andra vill slå ut dig. Musik kan få spelare att slappna av, och man kan då fatta fler bra beslut under spelets gång.

3. Bra för hjärnan - Musik gör något med våra hjärnor och kroppar som är svårt att förklara eller sätta fingret på. Man hör ofta att musik kan ha en helande effekt och hur det är med den saken vet vi inte. Det vi vet är dock att musik får oss att må bra, och när vi mår bra så gör vi också bättre ifrån oss på alla plan. Även vid ett pokerbord.

4. För underhållningens skull - Att delta i en pokerturnering handlar för de allra flesta inte bara om att delta och vinna. Det är precis lika viktigt att ha roligt hela tiden medan man spelar. Musik är ett perfekt sätt att kombinera två olika sorters underhållning och få ut mesta möjliga av båda.

5. Slippa höra motspelarna - Trash talk är en term man ofta hör när det handlar om pokerspel. Det innebär att motspelarna snackar mycket ?skit? för att få motspelarna att tappa fokus på spelet. De kommenterar händer du spelar, händer du INTE spelar, hur du rör dig och mycket mer. Med musik i hörlurarna slipper spelarna detta och kan fokusera på sitt eget spel.

Alla håller inte med


En av de ledande pokerteoretikerna, och även professionell pokerspelare, Mike "The Mad Genius of Poker" Caro var mycket kritisk till hela idén med att lyssna på musik medan man spelar poker. Han menade att musiken istället störde koncentrationen och gjorde pokerspelare sämre vid turneringarna. Han ansåg också att det tog bort en vital del av pokerspelandet, nämligen att kunna bedöma motspelarens styrka. Med en motspelare som var inne i sin egen värld blev det helt enkelt svårare att läsa av denne!

Det har forskats en hel del inom detta område men det finns egentligen inget avgörande bevis som stödjer eller motbevisar tesen om att musik är bra för en pokerspelares fokus. Det man upptäckte var att det fanns ett visst samband mellan musik och hur bra man kunde prestera. Men kanske inte på det vis många tror.

Det handlar också om vad man lyssnar på


Det man upptäckte var att spelare som lyssnade på musik de älskar presterar betydligt sämre vid bordet. Samma sak gällde de som lyssnade på musik de hatade. Det finns en viss logik bakom detta resultat. Om du lyssnar på musik du gillar vill du lyssna mer fokuserat, och använder då kraft från din hjärna. Samma sak med musik du inte tycker om. De spelare som lyckades bäst var de som hade musik som var lugn och som inte ger några direkta känslor. Vare sig positiva eller negativa. Som exempel kan vi nämna Daniel Negreanu, en av världens mest framgångsrika pokerspelare som ofta syns med hörlurar vid pokerbordet. Han har valt att lyssna på meditationsmusik eller naturljud medan han spelar. Porlande bäckar, fåglar som kvittrar och vind som susar i träden är hans sätt att få alla de fördelar en pokerspelare kan få genom att ta på sig hörlurarna under det att man spelar. Naturligtvis är detta individuellt och det finns också spelare som blir mer än dubbelt så bra medan de lyssnar på Marilyn Manson.


Logga in för att kommentera