CatanKille, 25 år. Bor i Södertälje, Stockholms län. Är offline och var senast aktiv: Idag 00:08

Catan

Fakta

Civilstatus: Inte valt
Läggning: Inte valt
Intresse: Inte valt
Bor: Inte valt
Politik: Inte valt
Dricker: Te
Musikstil: Allt
Klädstil: Blandat
Medlem sedan: 2019-06-07

Event

Catan har inte lagt till några event än.

Catan har inte skrivit något här ännu

Catans bilder

Catan har inte laddat upp några bilder än.

Catans gästbok

Logga in för att skriva.


panique Tjej, 30 år

Tack!

Angående ett inlägg
SEIKE Kille, 29 år

Haha, stämmer rätt bra ändå!

Angående ett inlägg
bambivalent Tjej, 21 år

Gällande u-länder så är jag något tveksam till din inställning, då jag tror att det är en väldigt förenklad bild av det hela. Det kan också vara så att vi tänker på väldigt olika sätt gällande detta; jag tänker småskaligt, ge familjerna en ko eller två och låt dem föda upp dem själva, de har för det mesta liksom äldre svenska generationen mycket god kunskap om hur man använder hela djuret. Att skövla regnskog till förmån för industri är alltså inte min poäng på något sätt, jag ser inte riktigt sambandet mellan ko och fabrik? En ko behöver yta, en gröda behöver också yta, den ytan finns antingen redan eller måste skapas; att skövla regnskog är inte nödvändigtvis svaret. Att fabriker och animaliebaserad kost skulle ha någon form av samband ser jag inte, inte i det avseende som jag syftar på iallafall.

Kapitalism är en vidrig grej i sig, detta är iofs en helt annat diskussion, men kapitalismen är ju bland det värsta vi har. Det jag menar är att det idag är för lätt att välja utländska animalier i dagens matbutiker; att välja utländska animalier är piss både för konsumenten, pga antibiotikan, och för svenskt näringsliv. Detta är en av anledningarna till min avsky för arla; de blandar svenskt och utländskt hejvilt och försöker förtäcka det som svenskt på ett vidrigt sätt som missgynnar både svenskt jordbruk och svenska konsumenter. Jag tror kanske inte heller att just kött är anledningen till den fetma vi har idag, snarare den bearnaisesås som äts till, haha. Här tror jag kanske också att näringsläran hade spelat en stor roll - en större utbildning inom näringslära generellt hade kanske fått folk att gå ifrån sina invanda pommes med bearnaisesås och billigare köttbiten på willys som sedan misshandlas på ett sätt som är ovärdigt för både djuret och konsumenten.
Jag förstår dock din poäng och det är en av anledningarna till att jag är emot kapitalismen haha, den gör det för enkelt för folk som inte är så intresserade av fakta att ta den lätta vägen ut och bli grundlurade på mer än ett sätt, därför jag föredrar upplysning framför kapitalism. Helst inte kapitalism alls, faktiskt. Odla ditt eget eller köp av en granne och skärp till dig, haha. Har många fina exempel på byteshandel som jag Ä L S K A R från en klasskompis vars föräldrar har egen firma och gör saker gratis åt grannar i utbyte mot andra tjänster etc på ett sätt som gör mig glad ända in i hjärtat.

bambivalent Tjej, 21 år

haha fattar. du kanske anser att det inte har någon påverkan på etik och moral att den enskilda bonden ser individen - för mig har det det. Jag tycker att det är betydligt mer försvarbart att äta ett djur som ändå setts som en individ under sin levnadstid än bara som en produktionsfaktor; en produktionsfaktor tycker jag inte är etiskt försvarbar att äta medan jag inte har några problem med att äta ett djur som levt ett bra liv och dött ovetandes, så länge det efter döden behandlas på ett respektabelt sätt. Jag skulle förvisso inte äta hund eller häst, men undviker också kalv och lamm baserat på min egen etiska kompass; tycker ändå någonstans att vilka djur som äts är upp till varje individ, så länge individen tar ansvar för hur djuret hade det fram till sin död.
Man kan absolut se att en förtäring av animalier inte är nödvändig rent hälsomässigt i Sverige och det håller jag med om; jag har dock en förståelse för att vissa har svårt för en direkt omställning efter att ha levt på ett visst sätt hela mitt liv, och jag tycker man bör stötta det svenska jordbruket - varför jag tycker att vegetabilisk kost med inslag av svenska animalier är försvarbart, då svenska produktionsdjur har det bra jämfört med andra länder och varje inköp av svenskt kött bidrar till ännu bättre förutsättningar för djuren i köttproduktion. Köttproduktionen är absolut problematisk, men jag anser fortfarande att små steg är den bästa lösningen och då kanske att börja med att sluta köpa importerat skitkött med antibiotikanivåer höga som hus och en djurvälfärd som inte under några omständigheter kan kallas välfärd.
Vill också påpeka att jag inte på någon sätt kommer från en privilegierad uppväxt, utan att det handlar om medvetna val som mina föräldrar har gjort, dvs hellre svenskt kött ibland och övriga lösningar annars än importerat kött dagligen. Det handlar alltså inte så mycket om ekonomiska tillgångar utan mer om medvetna val, att inte bli så bekväm i sin konsumtion. Just detta är en grej jag mången gång bråkade med mitt ex om, då han inte såg problemet med att köpa danskt kött pga kött som kött och jag inte under några omständigheter skulle köpa något annat än svenskt kött, utan då istället välja vegetabilier om pengarna inte räckte till.
Jag förstår absolut din poäng med att det finns en systematisk upplagd plan för djuret från dess födsel - där tycker jag dock att precis samma princip appliceras på människor och om vi, liksom djuren, är totalt omedvetna om när vi plötsligt dör, så tycker jag kanske inte att det är så mycket av ett problem. Vi blir satta i skolan från ung ålder och har sommarlov, en ko går lös inomhus och har sommarbete; i min värld är det mer eller mindre samma sak ur en förutbestämd plan som alla placeras i.
Det jag försöker få fram är ju att iallafall Sveriges mål att ha en totalt smärt- och plågfri djurhållning, jag håller absolut med om att animalier inte är livsnödvändigt för en människa rent näringsmässigt - däremot för bönderna. Att ge dem möjligheter att på ett så bra sätt som möjligt driva sin produktion är ändå för individen livsnödvändigt och djur måste finnas för att naturen ska må bra; som det ser ut idag skulle inte produktionsdjuren klara sig på egen hand och det skulle vara problematiskt att låta okunniga personer ta hand om dem, varför en så snabb avveckling av animalieproduktionen inte är genomförbar.

Gällande äldre generationer så precis, jag tycker det är bra att ta tillvara på vad som finns och tycker att det är bra att så pass lite av djuren idag kasseras utan att de istället går till t.ex. djurfoder; det faktum att dagligvaruhandeln slänger stora mängder brukbart kött är något jag ställer mig starkt emot.
Samerna är onekligen outstandig på att ta hand om så mycket som möjligt av djuret och jag tycker resten av världen borde kolla mer på det; jag tycker till exempel det hade varit mer rimligt att göra kläder av, säg, kohud än mink då korna ändå används till mer än just detta, medan minkar föds upp enbart för sin päls, just pälsproduktionen är något jag ställer mig starkt emot då den är tragisk på alla sätt och helst inte ska beblandas alls med någon annan produktion då den är tuuuuuusen gånger värre på alla plan och inte försvarbar what so ever.

Visa alla inlägg